To je to što me zanima!

Izvukli olupinu zrakoplova iz mora, prebacit će ga u Zadar

Uz naše stručnjake, obzirom da je zrakoplov češke proizvodnje, pozvat ćemo i njihovog eksperta da sudjeluje u istrazi, rekao je glavni istražitelj Dinko Vodanović
Vidi originalni članak

Glavni istražitelj za zrakoplovne nesreće, Dinko Vodanović, stigao je u ponedjeljak na mjesto teške avionske nesreće, u Pomer kraj Pule, u kojoj su poginuli instruktor letenja Siniša Pačić (36) i njegov prijatelj Goran Dobrić (34). 

Izvlačenje zrakoplova započelo je oko 13 sati, a dovršeno u večernjim satima. Nakon što avion isprazne od nakupljenog mora i nečistoća prebacit će ga u Zadar gdje će utvrditi uzrok pada. 

'Poginuli instruktor imao je sve dozvole'

- U tijeku je izvlačenje zrakoplova koji se, tristotinjak metara od ACI marine Pomer, zabio u more na sedam metara dubine, duboko u mulj. Napominjem da je zrakoplov Zlin 242L bio potpuno ispravan, imao je urednu registraciju s 29. kolovozom. Također, poginuli instruktor je imao sve potrebne dozvole. Uz naše stručnjake, obzirom da je zrakoplov češke proizvodnje, pozvat ćemo i njihovog eksperta da sudjeluje u istrazi, jer ništa ne smijemo prepustiti slučaju. Mi vodimo istragu - rekao je Vodanović. 

Podsjetimo, manji zrakoplov specijaliziran za akrobatske letove srušio se u nedjelju u 15.12 sati kod Pule, a prilikom udara u more raspao se. 

Policija snimala izvlačenje

- Očekujemo da će se zrakoplov izvaditi tijekom dana, a za njegovo vađenje angažirana je jedna privatna tvrtka. Policija će cijelo vrijeme snimati proces izvlačenja, a nakon što se izvadi, bit će prebačen u jedan hangar u Zadru - objasnio je Vodanović. Nakon toga, već idućeg tjedna očekuje se vršenje ekspertize. 

Očevici stravične nesreće izjavili su kako je zrakoplov nisko letio, te se u jednom trenutku okrenuo naglavačke, udario u more, odbio se i potom je ponovno prednjim dijelom zrakoplov udario u more nakon čega se čula strahovita eksplozija. Odmah je i potonuo. Tijela poginulih prebačena su na patologiju pulske Opće bolnice.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • ententini 02.09.2013.

    Pilot sam vec 18 godina, imao sam prilike letjeti na Zlinu, Pilatusima i na nadzvučnom lovcu MIG21. Moram priznati da mi izjava kako se radi o tehnicki ispravnom zrakoplovu djeluje netočno. Naime, Zlin 242L je izrazito siguran zrakoplov, nevjerojatno lako upravljiv. I srednje iskusan pilot, ovaj zrakoplov može izvući iz vrlo teških situacija. Bojim se da okret za 180 u desno, upućuje na grešku na upravljačkom sistemu, što je navelo pilote na prisilno sljetanje, koje nije prošlo dobro. Nažalost završilo je tragično. Iskreno se nadam da ce inozemna komisija otkriti uzrok ove nesrece, te poduzeti sve da se ona vise ne ponovi. Pilotima nek je laka hrvatska zemlja, a obitelji iskrena sucut!

  • TorcaKa 02.09.2013.

    užasna tragedija... sućut obiteljima...

  • Sir Crocodile 02.09.2013.

    valjda će se otkriti jeli je bila ljudska greška ili greška u zrakoplovu

Komentiraj...
Vidi sve komentare