To je to što me zanima!

U Vijeću sigurnosti traje bitka za priznanje Kosova

Sedam zemalja Zapada, zajedno s Hrvatskom, smatra da je proglašenje neovisnosti Kosova zaključenje procesa rješavanja statusa te zemlje
Vidi originalni članak

Vijeće sigurnosti UN-a u nedjelju je potvrdilo podijeljenost u pogledu Kosova: sedam zemalja Zapada, uključujući Hrvatsku, u zajedničkoj je izjavi ocijenilo da je proglašenje neovisnosti Kosova "zaključenje procesa" rješavanja statusa i najavilo da EU preuzima daljnju odgovornost. Sedam zemalja također je pozvalo da se "sve strane suzdrže od provokativnih riječi i akcija" te je istaknulo da nasilje neće tolerirati.
- 'Status quo' je neodrživ i koordinirani i stabilni proces, s međunarodnom podrškom bolji je od produljene nestabilnosti - kažu zajedničkoj izjavi Belgija, Francuska, Italija, V. Britanija, Hrvatska, SAD i Njemačka, koja jedina nije članica Vijeća.
U izjavi se najavljuje da će ministri vanjskih poslova članica EU u ponedjeljak u Bruxellesu odlučiti kako će reagirati na proglašenje neovisnosti Kosova. Od prije se očekuje da će SAD priznati Kosovo, kao i većina članica EU. Američki predstavnik pri UN-u Alejandro Wolff izjavio je da je deklaracija o neovisnosti Kosova "logična i u skladu s rezolucijom 1244". Na pitanje kad će SAD priznati Kosovo, odgovorio je da se SAD konzultira s partnerima te da će o tome odlučiti u 'prikladnom' trenutku.
- Sve članice su zabrinute za stabilnost u regiji i spominju kako su sve strane rekle da neće koristiti silu i da će razvijati multietničko društvo - rekao je predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a, panamski veleposlanik Ricardo Alberto Arias. Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin naglasio je da Rusija ostaje pri stavu da međunarodna zajednica treba zanemariti proglašenje neovisnosti, a da ga UNMIK treba poništiti. U međuvremenu je Kina, koja u Vijeću sigurnosti UN-a tradicionalno ostaje neutralna u europskim pitanjima, objavila da je "duboko zabrinuta" zbog proglašenja neovisnosti Kosova i podržala nastavak pregovora.
Rusija je također u ponedjeljak pozvala glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da jasnije definira svoje stajalište glede jednostranog proglašenje neovisnosti Kosova. Prema diplomatskim izvorima u UN-u, Rusija je nezadovoljna zbog neutralnog stajališta glavnog tajnika oko Kosova te smatra da bi glavni tajnik UN-a trebao braniti Povelju UN-a koja jamči državama teritorijalni integritet.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Gnome 18.02.2008.

    Kao Srbi tako su i UN, Vijeće Sigurnosti i EU vodili improviziranu politiku po pitanju neovisnosti Kosova. Rat koji su započeli Šiptarski teroristi a kretenski klan Milošević legalizirao stvara novu etapu u svjetskoj povijesti, \"Terorizmom do države\" Ako netko smatra Šiptarsko pitanje riješenim gadno se vara. Ovim su zapalili novi fitilj na Balkanu i pokazali da im jedini cilj nestabilnost cijele regije. Kako stara Nato poslovica kaže \"Divide et impera\" Samo naivci mogu misliti da je ovim zadat udar isključivo Srbiji i njenoj cjelovitosti. Posljedice ove nerazumne politike ćemo osjetiti svi. Zvuči paradoksalno ali Srbi koji sada imaju status žrtve na koncu će izvući iz svega ovoga ne samo pouku nego i popriličnu korist.

Komentiraj...
Vidi sve komentare