To je to što me zanima!

U vojarni izložili avionsko krilo iz akcije 'obadva, oba su pala'

Autor legendarnog pokliča je Filip Gaćina, a snimio ga je Ivica Bilan . Tako je nastala jedna od najpoznatijih video snimki iz Domovinskog rata. Isti dan prikazana je na HRT-u te je izazvala opće oduševljenje
Vidi originalni članak

U vojarni Zečevo u Rogoznici izložen je komad avionskog krila iz legendarne bitke iz Domovinskog rata kad su šibenski branitelji srušili dva neprijateljska borbena zrakoplova JNA. Na videosnimkama nastalim 21. rujna 1991. godine čuje se oduševljenje branitelja koji su ruženje zrakoplova popratili povicima 'Obadva, oba su pala'.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Autor legendarnog pokliča 'Obadva, obadva, oba su pala!' Filip Gaćina preživio je cijeli Domovinski rat, da bi 21. rujna 1998.. godine poginuo u miru prilikom razminiravanja terena od eksplozivnih sredstava kao zaposlenik postrojbe za razminiravanje "Mungos." U polju smrti nagazio je na protupješačku minu PROM-2.

Da tragedija bude veća, to razminiranje je trebao biti posljednji pirotehničarski teren.

Uzvik 'Obadva, obadva, oba su pala! i danas ima važno mjesto u kolektivnoj memoriji naroda. Viknuo ga je tada 23- godišnji Gaćina, a snimio Ivica Bilan i tako je nastala jedna od najpoznatijih video snimki iz Domovinskog rata.

SRUŠIO 'JASTREBE' JNA 'Obadva, obadva, oba su pala!': Uzvik koji je obranio Šibenik

To se dogodilo peti dan bitke za hrvatski kraljevski grad Šibenik 1991. godine. Oba aviona JNA  tipa jastreb tako su pala, a zaslužni su za to su hrvatski branitelji Goran Pauk i Neven Livajić. 

Gaćina je s iskrenim oduševljenjem spontano povikao "Obadva, obadva, oba su pala! 

POVIJESNI POVIK Povikom 'Obadva, oba su pala' Filip Gaćina ušao je u legendu

Kultna snimka isti dan prikazana je na HRT-u te je izazvala opće oduševljenje i euforiju. Ona predstavlja svojevrsnu prekretnicu Domovinskog rata kao jedna od prvih značajnih pobjeda nad tehnički znatno nadmoćnijim neprijateljem. T

aj uzvik je mladom Gaćini zauvijek donio legendarni status, a danas ima posebno mjesto u sjećanju hrvatskog naroda. Glas tog mladića postao je otpor srpskoj agresiji.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • 26.10.2019.

    Dakle ako autor teksta čita ove komentare onda neka makar ubuduće izbaci dio teksta u kojem se kaže da je pokojni Filip Gaćina meni punio top. To nije točno, neznam ni iz kojeg izvora takva imformacija, možda radi dramaturgije samog događaja, ali "Oba dva" su vezana za tri lokacije, na jednoj je, sasvim uz more Neven Livajić sa strelom koja ruši avion sa snimke, druga je osmatračnica na najvišoj točki vojarne Zečevo gdje je uz snimatelja Bilana bio i Filip i uzvikivao poznate rečenice i treća je pozicija mog trocijevca sa posadom na jednoj zaravni vojarne odakle je ispaljen onaj rafal koji se također vidi na snimci. Eto to je bio spoj ciljača, vikača i snimača i da je pofalio bilo koji ne bi bilo ni Oba dva!

  • mazingazk1 26.10.2019.

    Glupo je slaviti smrt ikoga

  • Kuco11 26.10.2019.

    Znaci roden sam malo prije rata, tako da se sjecam par detalja iz rata, eventualno kad bi stara dosla jer je bila bitna karika u logistici i jos mozda par scena, a i bolje da se ne sjecam. Ali kad gledam ove snimke kako mladi golobradi jurisaju na tada mocni JNA i kako im iz ociju sijeva ljubav prema domu i mrznja prema agresoru suza mi dode na oko. Sto ste dali za ovu domovinu svoju mladost i zivote, hvala vam PRAVI branitelji, iskreno HVALA!! A to u sto se ona pretvorila necu sad ulaziti...

Komentiraj...
Vidi sve komentare