Obavijesti

News

Komentari 315

Povikom 'Obadva, oba su pala' Filip Gaćina ušao je u legendu

Povikom 'Obadva, oba su pala' Filip Gaćina ušao je u legendu
7

Spontan i povik Filipa Gaćine odveo ga je u legendu, a njegov glas postao otpor srpskoj agresiji. Filip je preživio rat, ali je poginuo u razminiranju 19. rujna 1998.

VIDEO

 U rujnu 1991. Šibenik je bio pod opsadom. Od nadmoćnijeg neprijatelja branili su ga srčani, ali slabo naoružani vojnici. Jedan od njih bio je i Filip Gaćina. S tek napunjene 23 godine, tog 21. rujna na brdu Zečevo punio je oružje Goranu Pauku, današnjem šibensko-kninskom županu. Ushićenim povikom: ‘Obadva, oba su pala’ Filip je malo kasnije ispratio obrušavanje dvaju neprijateljskih Jastreba JNA u more kraj Rogoznice. Taj spontan, iskren povik odveo ga je u legendu, a njegov glas postao otpor srpskoj agresiji. Filip je preživio rat. Poginuo je u razminiranju kao pripadnik Mungosa 19. rujna 1998. u 11.30 sati. U polju smrti nagazio je na protupješačku minu PROM-2. Da tragedija bude veća, to razminiranje je trebao biti posljednji pirotehničarski teren.

- Sjećam se kao da je jučer bilo. Bio je petak i iz Zagreba su mu naredili da se u ponedjeljak javi u bazu, da će ubuduće raditi u uredu i određivati tko će ići na koji teren. Bilo je to unapređenje jer je nekoliko puta bio pohvaljen. Drugi dan, u subotu oko 11 sati poginuo je u razminiranju kraj Novigrada - ispričala nam je Filipova majka Luca. Filip je, dodaje, u rat otišao dobrovoljno. I Mungosima je pristupio dobre volje i otvorena srca.

- Tijekom rata su nas pokrali, uzeli nam iz kuće sve što smo imali. Vino, pršute, traktor, Filipov motor. Nikad nismo doznali tko je to napravio. Kad mi se sin vratio iz rata, nije bilo nikakvog posla i među prvima se priključio Mungosima. Radio je to nekoliko godina, sve dok nije poginuo - govori Luce. Priznaje da joj je o tome i dandanas teško govoriti. Živi dan po dan, nekako se drži, a sama kaže da je izvlači samo jak karakter.

- Ponekad se uspijem i nasmijati, ali pravog zaborava nema dok živim. Ponosna sam na svog sina i hvala svima što ga se još uvijek sjećaju - povjerila je kroz suze Luce.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I ove je godine u zaseoku Narančići u ponedjeljak dirljivo obilježena 13 obljetnica Filipove pogibije.

“Obadva, obadva su pala” utkana su zlatnim slovima u hrvatsku vječnost. Filip Gaćina je odrastao u samozatajnosti i postao stvarna veličina u kojoj će budući naraštaji tražiti i nalaziti trajne vrijednosti - rekao je Branko Gaćina, tajnik primoštenskog UHDVDR-a. Legendarnog branitelja prisjetili su se i njegovi suborci iz Primoštena.    

Filip Gaćina povikom je ušao u legendu    

Kad se u programu HTV-a tog dana prolomio povik ‘Obadva, Obadva’ u zemlji je zavladala euforija. Cijeli podvig snimljen je za povijest.    

Olupine aviona još i danas leže na dnu Jadrana    

Od srušenih Jastrebova iz mora je izvađen samo dio koji se čuva u Vojnom muzeju. Olupine oborenih aviona iz mora nije nitko izvlačio.    

SOKO J-21 Jastreb je jednosjedni, jurišno-izvidnički mlazni zrakoplov. Dizajniran je i izrađivan u Jugoslaviji 1960-ih godina. JNA je njime razarala Hrvatsku i BiH.    

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 315
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!