To je to što me zanima!

Ubiru milijune, o porezu ne znaju i kriza ih se ne tiče

Povlašteni i bez 'harača: Krizni porez ne vrijedi za liječnike, obrtnike, pjevače. Ministar Šuker kaže da su pri donošenju zakona promislili o svemu
Vidi originalni članak

Nema tu nikakve pogreške, zakonom smo definirali tko plaća krizni porez, a tko ne. Obrtnici i ljudi koji vode knjige porez prijavljuju na kraju godine. Za 2009. im taj porez više ne možemo obračunati. Oni do kraja 2010. trebaju predati poreznu prijavu po kojoj im se tek u siječnju 2011. razrezuje porez. No tada taj zakon više neće vrijediti, jer je na snazi do 31. 12. 2010, rekao je ministar financija Ivan Šuker. Obrazložio je time tvrdnju da liječnici privatne prakse, obrtnici, odvjetnici, javni bilježnici i slobodna zanimanja ne plaćaju krizni porez. Dodao je kako smatra da su pri donošenju tog zakona razmislili o svemu i smatra ga vrlo poštenim. No s njim se ne slaže stranački kolega i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.
- Nisam znao da su te skupine izuzete od kriznog poreza. Ako je to točno, onda treba napraviti korekciju jer bi to bilo socijalno nepravedno. Morat ćemo naći neko zakonsko rješenje - objasnio je Vladimir Šeks.
- Ne želimo ulaziti u detalje i tumačiti zakon koji u praksi pokazuje nedostatke - rekla je SDP-ova glasnogovornica Gordana Grbić.
Neki saborski zastupnici koji su glasovali za taj zakon nisu posve sigurni kako će se on primjenjivati. Primjerice, ugledni zagrebački stomatolog i HDZ-ov zastupnik Mario Zubović ima privatnu praksu i prema zakonu ne bi trebao platiti krizni porez.
- Bilo bi suludo da moji zaposlenici plaćaju porez, a ja ne. Praksa ima visoke prihode i na kraju godine ću platiti porez od 45 posto. Mislim da će tome pridodati krizni porez od još četiri posto i da će tako proći svi koji vode knjige - rekao je Zubović.
Zastupnica Biljana Borzan (SDP) je liječnica.
- Nisam stručnjak za poreze i nisam imala pojma da su neki izuzeti od plaćanja. Ne vjerujem da su baš slučajno zaboravili na tu skupinu građana - tvrdi Borzan.
Odvjetnica Vesna Škare Ožbolt ima svoj ured, no nije znala detalje oko zakona.
- Dijelim sudbinu svih drugih - rekla je Ožbolt. Knjigovodstveni uredi nisu dobili upute kako tim skupinama obračunati porez.

SEVERININ MENADŽER NE ZNA DA LI JE PLATILA POREZ
Severinina tvrtka u prošloj je godini zaradila 3,14 milijuna kuna. Njezin menadžer Tomislav Petrović nije znao je li platila krizni porez jer je on na godišnjem odmoru, a ona daje izjave samo preko njega. Jasmin Stavros ne zna koliko zarađuje jer o tome brine knjigovotkinja, a Tereza Kesovija čudom se čudila o čemu je riječ jer nikad nije čula za krizni porez.

TEREZA KESOVIJA, umjetnica - “Ne znam što je krizni porez jer nisam danas kupila novine. a o čemu je riječ?”

MARIO ZUBOVIĆ, stomatolog i zastupnik -“bilo bi suludo da ja ne platim krizni porez, a da ga moji radnici moraju platiti”

MLADEN BURNIĆ, pjevač - “čuo sam nešto o tome. Ja primam honorare i odmah mi odrape sve poreze”

JASMIN STAVROS, pjevač - “nemam pojma o tome. imam knjigovotkinju i ona vodi sve moje račune”

Idi na 24sata

Komentari 12

  • cmd_elite 26.08.2009.

    Jebem svi tim lopovim majku

  • bestar 26.08.2009.

    nije točno, veliki broj obrtnika ima poduzetničku plaću i na nju plaća harač,zato ne pišite bez veze

  • madafakafromkroejša 26.08.2009.

    onda znaci i ti pajcek ne placas porez...nisam ni sumnjal...

Komentiraj...
Vidi sve komentare