To je to što me zanima!

Za ubojstvo torcidaša u Splitu osuđen je na 12 godina zatvora

Na kaznu zatvora u duljini od 12 godina na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno je osuđen Nikola Gusić Janjić (26) iz Podstrane, i to za ubojstvo torcidaša Ivana Mate Blaževića (23) iz Splita.
Vidi originalni članak

U kaznu je Gusiću Janjiću uračunato vrijeme koje je proveo do sada u istražnom zavoru. Također, treba platiti troškove postupka u visini 25.420 kuna.

Odlučilo je tako tročlano sudsko vijeće pod presjedanjem suca Vladimira Živaljića. Gusić Janjić žrtvi je zario nož oštrice 15 centimetara u lijevu stranu prsišta nakon čega je pobjegao. Sve se odvijalo u kolovozu 2017. godine u kafića 'Reket' u Stobreču.

Podsjetimo, Gusić Janjić tijekom suđenja više puta je kazivao kako nije želio da sve tako tragično završi te da je nož kupio tu večer na štandu tijekom fešte Sv. Lovre, da ima za selo. Sudac Živaljić u obrazloženju presude kazao je kako je irelevantno gdje je kupio nož, rekavši također kako nije dokazano da je Blažević Gusića Janjića natjerao da klekne tako ga ponizivši i izazvavši ovakvu reakciju osuđenika.

Podsjetimo, verbalni sukob izbio je nakon što su djevojke odbile Blaževiću pustiti pjesmu "Moja prva djevojka". Gusić Janjić Blaževiću je rekao da pusti djevojke na miru i tako je sve počelo. No, sudac Živaljić u obrazloženju navodi kako su djevojke u svjedočenju rekle da Blažević nije bio nasilan i da ga se nisu bojale.

Živaljić objašnjava kako je atmosfera bila napeta, no nije dokazano da je Gusić Janjić posegnuo za nožem jer je bio krajnje ponižen niti fizički napadnut.

- Nije bilo razloga za ovakvu reakciju iako je ekipa preminulog mladića doprinijela napetosti atmosfere. U obzir sam uzeo vještačenje tima stručnjaka Klinike za psihijatriju Vrapče koji su naveli kako je Nikola Gusić Janjić bio smanjeno ubrojiv zbog utjecaja alkohola, afektnog stanja i dominantnog straha od ozljede glave koju je operirao te ne smije primiti udarac. Da zaključimo, presuda je mogla biti i veća, ali je ovakva uvažavajući vještačenje i smanjenu ubrojivost osuđenika te činjenice da je Blažević svemu bitno pridonio. Ipak, opcija koju je osuđenik odabrao je užas i 12 godina nije mala kazna – objasnio je sudac Živaljić.

Roditelji Ivana Mate Blaževića te njegove sestre bile su na čitanju presude, no nisu željeli komentirati visinu kazne, kao ni pokojnikovi prijatelji koji su se nakon suđenja okupili ispred Županijskog suda kako bi čuli odluku suda Živaljića. Tijekom suđenja Gusić Janjić je bio potpuno smiren, uglavnom je gledao u pod. Pravomoćnu presudu čekat će u zatvoru. Tijekom suđenja kazao je kako je dobio udarac u glavu, nakon čega je potegnuo nož.

- Prepao sam se, nisam nikoga htio ubiti, nisam želio probleme, nastojao sam to izbjeći - kazao je Gusić Janjić na suđenju. No, sudac Živaljić kaže kako nema dokaza o udarcu šakom u glavu te da su svjedoci kazali kako se Janjić Gusić pohvalio da ima nož te da će ubosti onoga tko mu se približi. Blaževića je osuđeni napao, navodi se u obrazloženju, čim su izašli na terasu, prvo ga nožem zarezavši s lijeve strane, a potom mu zadao kobni ubod u srce.
 

Idi na 24sata

Komentari 54

  • JusticeLeague 15.05.2020.

    Sramotno visoka kazna. Nikola Gusic Janjic je rekao da ne želi tucu, vec jednom su ga ti torcidaši premlatili (ma više puta, mlatili su tko god bi im se našao na putu) i trajno mu oštetili mozak, znao je da bi ga još jedan udarac u glavu dokrajcio. A ovaj dokazani huligan Ivan Mate Blaževic je svejedno išao za njim s ciljem da ga namlati (i/ili ubije). Nikola mu je zadao ubod U NUŽNOJ SAMOOBRANI ! Zar se više ne smijemo niti braniti od ovih huligana, psihopata i probisvijeta, samo zato što su im mamice zaposlene na Pravnom fakultetu? Samo moramo sjediti na mjestu i dozvoliti da nas mlate ??? Oni dobivaju uvjetne za ono što bi trebalo okarakterizirati kao pokušaj ubojstva, a ako se usudiš obraniti, ti kao žrtva dobiješ 12 godina zatvora ?! I to je samo zato što je ubijeni bio clan psihopatske kvazi-navijacke (citaj: kriminalne i huliganske) organizacije koja bi popalila državu da je ovaj nedužan covjek osloboden! Cak su i iskazali svojevrsnu prijetnju kad je njih šezdesetak došlo pred sud, valjda da pokažu što ce biti ako im presuda ne bude po volji !

  • mily 11.05.2019.

    jel to znak da, ako hoćeš nekoga ubiti, dovoljno je da se napiješ, onda će ti stručnjaci sa Psihijatrije napisati da si bio smanjeno ubrojiv i sud će ti smanjiti kaznu. Ma super, živjelo hdz-ovo sudstvo!

  • dottie 10.05.2019.

    On ce izac iz zatvora, a Mate nece nigdje hahahaha

Komentiraj...
Vidi sve komentare