To je to što me zanima!

Ubojito jezero u Rusiji: Ovo je najopasnije mjesto na svijetu!

Jezero Karačaj nalazi se na jugu planine Ural i najopasnije je mjesto na svijetu. Ako u blizini jezera provedete sat vremena možete primiti smrtonosnu dozu radijacije
Vidi originalni članak

Savršeno izgleda. Jezero Karačaj je zaista toliko lijepo da vam zastane dah. Ali kad shvatite da je jednako smrtonosno koliko i lijepo izgubite svu volju da mu ikad priđete blizu. 

Naime, jezero se nalazi u Rusiji, na jugu planine Ural, a za samo sat vremena u njegovoj blizini možete primiti smrtonosnu dozu radijacije.

Tijekom četrdesetih godina prošlog stoljeća, za vrijeme Staljinove vladavine bivšim SSSR-om, ruska tajna tvornica za izradu nuklearnog oružja smjestila se u blizini. Tvornica je napravljena za izradu plutonija za sovjetski projekt atomskih bombi. Plutonij ispušta alfa zračenje koje uglavnom prolazi kroz naše tijelo. No, ukoliko se sudari s molekulama u našem organizmu, odnosno s molekulama iz jezgre stanice, mogu nastati ozbiljna oštećenja na kromosomima.

Wikipedia

Ovu tvornicu ruska vlast je vješto krila. Kad se '90-ih cijela ta regija otvorila javnosti zapadni znanstvenici su jezero proglasili najzagađenijim mjestom na svijetu. I to ne samo jezero, već i sva okolna mjesta, voda, zrak..

Na tom području zabilježen je velik porast oboljelih od raka i leukemije, a puno se djece rađalo s nekom deformacijom. A kako je bilo zabranjeno spominjati radijaciju, liječnici koji su liječili te ljude nazvali su bolest 'specijalnom bolesti'.

Stoga je cijela oblast oko jezera zatvorena za javnost.

Idi na 24sata

Komentari 101

  • Netko Drugi 06.09.2015.

    Ah opet borba za klik. Nije valjda vam informacija nije provjerena t.j. točna. Prošetao sam mijesto i ovo jezero, svuda oko njega su ribolovci, nije valjda da pecaju samo po 59 minuta dnevno i onda odu.

  • Random_1 04.09.2015.

    od koga ste dobili ove "znanstvene činjenice" hahaahaha trebali bi si naći nekoga novoga jer ko vam je rekao da alfa čestice prolaze kroz čovjeka je kretenus, alfa čestice nmg proći kroz kožu pa čak ni kroz komad papira već kada se udahne uđe u organizam i čini štetu našem organizmu...

  • DubravkoPoletti Kopešić 02.09.2015.

    To što kod vas prolazi nije samo stvar blesavih nadri novinarčića nego je to problem neškolovanih urednika i redaktora (ako ih uopće imate): "...Tvornica je napravljena za izradu plutonija za sovjetski projekt atomskih bombi...". Naime, plutonij se ne IZRAĐUJE, to je kemijski element, na rednom broju 94, atomske mase 244 i ne izrađuje se u nekoj tvornici namještaja ili ribljih konzervi. Može ga se separirati, ali nikako izrađivati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare