To je to što me zanima!

Ubojstava najmanje od 2000., organizirani kriminal u porastu

Ministar Ostojić u svom izvješću za 2013. godinu navodi i da je sve manje poginulih u prometu. Broj prijava organiziranog kriminala raste, a ukupna šteta je 1,5 mlrd. kn
Vidi originalni članak

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u ponedjeljak je po treći put u mandatu javnosti predstavio godišnje izvješće o radu policije za 2013. godinu. Prema njegovim riječima broj kaznenih djela u odnosu na 2012. godinu je u padu. Ubojstava je tako lani bilo najmanje od 2000. godine i to 41, odnosno 10 manje nego prethodne godine. Nerazriješeno je ostalo pet ubojstava, a zahvaljujući Odjelu za hladne slučajeve razriješena su po dva ubojstva iz 2004. te dva iz 2010. godine.

U porastu su pak kaznena djela iz domene organiziranog kriminaliteta, vezana uz preprodaju droge, gospodarski kriminal te korupcija. I za to Ostojić ima spremno objašnjenje.

- Porastao je broj prijava gospodarskog kriminaliteta za oko pet posto. To je pozitivan trend. Više prijava znači više istraživanja, što znači da smo se uhvatili u koštac i s tim oblikom kriminaliteta - objasnio je ministar.

Materijalna šteta kaznenih djela počinjenih u gospodarskom poslovanju iznosi gotovo 1,5 milijardi kuna. Porast korupcijskih kaznenih djela u prošloj godini u odnosu na 2012. iznosi čak 135,2 posto, a pričinjena šteta je oko 940 milijuna kuna. Ministar i to pripisuje dobrom radu policije jer se korupcija više prijavljuje. Ipak razriješenost takvih kaznenih djela je 11 posto manja u odnosu na 2012. 

Dobra vijest je i da broj poginulih u prometu pada iz godine u godinu. Lani je na cestama poginulo 368 ljudi što je najmanje u posljednjih deset godina. 

Od novih trendova Ostojić je naglasio rast cyber kriminala, kako na štetu maloljetnika na društvenim mrežama, tako i računalnih krađa te hakerskih napada na tijela državne uprave. 

- Tu se važnim pokazao i naš projekt Red button na koji maloljetnici mogu prijaviti kaznena djela na svoju štetu. Za posljednji slučaj sporne Facebook stranice s fotografijama maloljetnica imali smo 115 prijava, a otkad je pokrenut njih 350 - kazao je.

Povećanje proračuna MUP-a u odnosu na prethodno razdoblje, Ostojić pravda većim ulaganjima u prevenciju, osobito graničnu i krim policiju. Najavio je da će izvješće uskoro braniti u Saboru.

Idi na 24sata

Komentari 39

  • 28.04.2014.

    Naravno da je ubojstava manje. Hobotnica radi sofisticiranijim metodama. A one stvarne kriminalne radnje nisu baš niti istraživali. Kako da ne, "za svaku pohvalu". Obzirom da hobotnica ima svoju državu, a ne kao druge zemlje da država ima hobotnicu, sve jasno.

  • Rukfas_1 28.04.2014.

    Narod je stjeran u kut! Sta ste ocekivali. Pa u saboru nam sjede primjeri ponasanja, nemozete ni od nas ocekivat bolje.

  • Perun_1 28.04.2014.

    Dugo nisam pročitao gluplji komentar. Kada bi imalo pratio statistiku ubojstava ili bilo koji statistički podatak u Hrvatskoj, znao bi da se u zadnjih 30 godina konstantno smanjuje i rijetko je prelazio 100-ak ubojstava na godinu izuzev ratnih godina kada ti podaci nesu mogli biti relevantni. Upravo zadnjih godina se broj vrti oko 50-60 ubojtava na godinu.4,4 milijuna je sasvim pristojna baza za statistiku. Za Andoru ili Vatikan bih se možda i složio.

Komentiraj...
Vidi sve komentare