Muškarac koji gljive bere već 40 godina prošli je tjedan ubrao zelene gljive misleći da su golubače, inače vrlo ukusne i jestive gljive, i dao ih supruzi koja ih je spremila za ručak.
- Gljive su pojeli u četvrtak poslije podne i u petak oko pola četiri došli su na odjel. Imali su tipične simptome trovanja - proljev i povraćanje. Kako su se tegobe pojavile nakon 12 sati, to je znak da se radi o pravim otrovnim gljivama. Naime, ako se simptomi manifestiraju unutar šest sati, onda se ne radi o otrovnicama, već to možemo nazvati pokvarenom hranom - pojasnila nam je infektologinja dr. Gordana Kolaric Sviben.
Nalazi jetre se pogoršali
Kako se stanje jetre nakon jednog dana provedenog u koprivničkoj bolnici pogoršalo, supružnike su prevezli u zagrebačku bolnicu Rebro.
- Nalazi jetre su se pogoršali pa je bilo očito da su pojeli zelenu pupavku koja može prouzročiti i smrt, a ne gljivu za koju je muškarac mislio da ju je ubrao. U takvim slučajevima može doći do nekroze jetre, koja u najtežim slučajevima toliko strada da se jetra mora transplantirati ili čovjek umire – pojasnila je dr. Kolaric Sviben.
Dodala je i kako se pacijenti uglavnom izliječe ako se na vrijeme pojave u bolnici. To je slučaj i s koprivničkim umirovljeničkim parom. Muškarcu se nakon tri dana provedena na Rebru zdravstveno stanje sasvim popravilo, dok je njegovoj ženi trebao dan dulje da i ona bude u stanju napustiti bolnicu i vratiti se kući.
Pročitajte prije odlaska u šumu
1. Ne berite gljive na svoju ruku!
2. Zaboravite knjige! Ne berite gljive prema fotografijama!
3. Educirajte se o morfologiji gljiva!
4. Niste sigurni da je jestiva? Ne berite!
5. Ubrane gljive obavezno odnijeti znalcu na pregled!
6. Prvo odnesite gljive na pregled, a tek onda ih smijete jesti!
7. Pohađajte predavanja i izložbe gljiva.
8. Informirajte se na stranicama Hrvatskog gljivarskog saveza.