To je to što me zanima!

Ubrao opasnu zelenu pupavku misleći da je jestiva golubača

Koprivničanin (70) i njegova supruga brzo su stigli u bolnicu i preživjeli trovanje gljivama. Zelena pupavka jedna je od najotrovnijih gljiva. Izaziva oštećenja jetre
Vidi originalni članak

Muškarac koji gljive bere već 40 godina prošli je tjedan ubrao zelene gljive misleći da su golubače, inače vrlo ukusne i jestive gljive, i dao ih supruzi koja ih je spremila za ručak.

- Gljive su pojeli u četvrtak poslije podne i u petak oko pola četiri došli su na odjel. Imali su tipične simptome trovanja - proljev i povraćanje. Kako su se tegobe pojavile nakon 12 sati, to je znak da se radi o pravim otrovnim gljivama. Naime, ako se simptomi manifestiraju unutar šest sati, onda se ne radi o otrovnicama, već to možemo nazvati pokvarenom hranom - pojasnila nam je infektologinja dr. Gordana Kolaric Sviben.

Nalazi jetre se pogoršali

Kako se stanje jetre nakon jednog dana provedenog u koprivničkoj bolnici pogoršalo, supružnike su prevezli u zagrebačku bolnicu Rebro.

- Nalazi jetre su se pogoršali pa je bilo očito da su pojeli zelenu pupavku koja može prouzročiti i smrt, a ne gljivu za koju je muškarac mislio da ju je ubrao. U takvim slučajevima može doći do nekroze jetre, koja u najtežim slučajevima toliko strada da se jetra mora transplantirati ili čovjek umire – pojasnila je dr. Kolaric Sviben.

Dodala je i kako se pacijenti uglavnom izliječe ako se na vrijeme pojave u bolnici. To je slučaj i s koprivničkim umirovljeničkim parom. Muškarcu se nakon tri dana provedena na Rebru zdravstveno stanje sasvim popravilo, dok je njegovoj ženi trebao dan dulje da i ona bude u stanju napustiti bolnicu i vratiti se kući.

Pročitajte prije odlaska u šumu

1. Ne berite gljive na svoju ruku!

2. Zaboravite knjige! Ne berite gljive prema fotografijama!

3. Educirajte se o morfologiji gljiva!

4. Niste sigurni da je jestiva? Ne berite!

5. Ubrane gljive obavezno odnijeti znalcu na pregled!

6. Prvo odnesite gljive na pregled, a tek onda ih smijete jesti!

7. Pohađajte predavanja i izložbe gljiva.

8. Informirajte se na stranicama Hrvatskog gljivarskog saveza.

Idi na 24sata

Komentari 184

  • Miške 24.09.2014.

    Pupovka; ima i prezimena koje se baziraju na toj osnovi.

  • Sthanga Železni 21.09.2014.

    Jbt gljive em su skupe ili ak sam bereš otruješ se zato su krumpiri zakon! Nisu skupi,a ak ih vadiš tam su di si ih posadil ne moraš puno tražit aj bok

  • deda62 21.09.2014.

    nemoj brati gljivu ako nisi 100% siguran.Kako se kaže sve su gljive jestive samo neke jednom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare