To je to što me zanima!

Učenici su u štrajku: 'Imamo premalo vremena za učenje...'

Učenici Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu traže reorganizaciju postojećeg plana i programa nastave. Štrajkat će sve dok im se zahtjevi ne ispune
Vidi originalni članak

Dobro ste se toga sjetili, ali znajte da će nakon ovoga letjeti glave, poruka je jednog profesora Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu učenicima koji su u ponedjeljak poslijepodne pokrenuli štrajk, točnije bojkot nastave i prakse u medicinskim ustanovama. Smatraju da nemaju dovoljno vremena za učenje. 

Štrajka više od 500 učenika svih razreda

Štrajk više od 500 učenika svih razreda i smjerova te škole nastavljen je u utorak i trajat će sve dok se ne ispune zahtjevi srednjoškolaca, a oni su: reorganizacija postojećeg plana i programa nastave tako da se usvoji prijedlog učenika o njihovom rasterećenju. 

Traže veći broj učionica

Predlažu da se po uzoru na Srednju medicinsku školu u Puli organizira tri dana škole, dva dana prakse uz zadržavanje postojećeg fonda sati. Osim toga učenici traže i poboljšanje uvjeta za pohađanje nastave točnije veći broj učionica. 

– Mi smo medicinska škola i higijena bi nam trebala biti na prvom mjestu, trebate vidjeti samo naš sanitarni čvor. U razredu nas je po 39-ero, nema mjesta za staviti stolicu i kako onda da učimo. Dosta učenika putuje i da bi stigli na praksu koja počinje u 7 sati moraju se dignuti u pet ujutro. Nakon prakse slobodni su dva ili tri sata, ne znaju kuda da odu, jer u učionice ne mogu, a onda odlazimo na nastavu i ostajemo do 19 sati, kući dolazimo oko 21 sat i kada da učimo – rekla je Tea Sauka, učenica 4. razreda medicinske škole. 

Zahtjeve uputili Ministarstvu

Učenici su svoje zahtjeve uputili nadležnom ministarstvu i sve dok im se ne ispune njihovi zahtjevi odlučili su ne ići na nastavu i praksu. Kako su rekli imaju podršku dijela profesora i svojih roditelja, jer od kako su krenuli u školu s roditeljima se rijetko viđaju. 

- Čudi me kako su prethodne generacije izdržale ovakav raspored nastave i prakse ne znamo zašto se nisu pobunili, jer ako druge medicinske škole mogu imati raspored kakav mi tražimo ne vidimo razloga što se i nama ne bi udovoljilo - rekla je Domenika Benak, učenica 3. razreda. 

Učenici pred školom, stolice u hodnicima

Pred školom su učenici, a u hodnike su iznijeli stolice, učionice su prazne. Na katu škole u stalnom su zasjedanju profesori i nastavnici s upravom škole. Očito su učenike shvatili ozbiljno i sada su im jedina nada roditelji s kojima će pokušati razgovarati da urazume svoju djecu. No, čini se da to neće ići lako, jer su učenici rekli da ne odustaju od svojih zahtjeva. 

Idi na 24sata

Komentari 113

  • BuBicA_5 13.11.2013.

    VI STE PO STAROM PROGRAMU TJEDNO IMALI 2 SATA ANATOMIJE ŠTO MI IMAMO 4, VI STE IMALIII PUNOOOOO MANJE SATI PREKSE NEGO MI ŠTO IMAMO. DALI JE NORMALO USTATI SE UJUTRO U 5 I VRATIT SE KUĆI U 21 SAT ??? I TAKO 9 TJEDANA ZA REDOM U JEEEDNOM POLUGODIŠTU !! DAJ LJUDI, URAZUMITE SE -.- uče nas o zdravoj prehrani, šta da ja za ručak si skuham jesnu kiflu ?? i tako 9 tjedana.. daj molim vas, vi koji neznate što je to, koji to niste proživjeli molim vas suzdržite se komentara a svi vi koji nas podržavate veliko hvala, jer srednja medicinska škola SB ne odustaje dok ne ostvarimo svoja prava koja su i ZAKONOM PROPISANA jer lijepo piše u zakonu da se praksa i škola NE SMIJU odraditi u istom danu.

  • Covik_1 13.11.2013.

    Vidin da ode ima jako puno ljudi koji nemaju pojma o cemu pricaju! idem u medicinsku skolu u kojoj je trajanje 5 godina i zelia san je upisat usprkos svemu i isto tako ucim po cile dane! ali nije pravedno to sta imamo opce predmete samo 2 godine i nakon pete godine moramo pisat maturu iz opcih predmeta i isto tako nije pravedno da neki ucenici iz gimnazija upadnu na fakultet medicine a ja koji sam zavrisa 5 godina zdravstvene skole da ne mogu upisat zbog njih! neka nama stave da pisemo maturu iz strucnih predmeta!

  • Ubananismo 13.11.2013.

    ak znaju na mob ili internet tj facebook onda ce naci vremena i za ucenje , ja sam imao praksu od 7 ujutro do 13.50 a od 14 pa do 20 skolu i izdrazo sam

Komentiraj...
Vidi sve komentare