To je to što me zanima!

Udar 25.000 munja: Evo zašto je poplavilo zadarsko područje

Na području Zadra meteorološka mjerenja provode se od 1960. i ovo nije prvi događaj s ovako velikom količinom oborine, podsjećaju iz DHMZ-a. Prije 31 godinu bilo je slično
Vidi originalni članak

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je u srijedu opis sinoptičke situacije koja je rezultirala olujnim grmljavinskim nevremenom i obilnom kišom u ponedjeljak u Zadru i okolnom području, a koja je prouzročila velike  bujične poplave i nanijela velike materijalne štete.

Sinoptička situacija

Dobro razvijena ciklona sa središtem iznad Tirenskog mora u ponedjeljak tijekom prijepodneva se razmjerno sporo premještala nad Jadran. Ispred te ciklone u izraženom južnom strujanju na hrvatsku obalu je pritjecao zrak bogat vlagom. Istodobno u nižim slojevima atmosfere pritjecao je topao zrak s juga, a po visini hladniji zrak u središtu visinske ciklone, što je za posljedicu imalo jako nestabilnu atmosferu, navode iz DHMZ-a.

Pritom je nastalo jako olujno grmljavinsko nevrijeme koje je upravo na širem području Zadra potrajalo cijelo prijepodne, a najintenzivnije je bilo u jutarnjim satima. Tada je kiša velikog inteziteta u kratkom vremenu, u samo 2 sata, uzrokovala ekstremnu količinu oborine i pojavu bujičnih poplava, a kiša nešto slabijeg intenziteta nastavila je padati i tijekom cijelog prijepodneva i u rano poslijepodne te dodatno pogoršala situaciju.

Od nedjelje navečer do ponedjeljka navečer sveukupno je u Zadru palo oko 285 mm kiše, a u Zemuniku oko 325 mm.

Istodobno na širem području Zadra u ponedjeljak je detektirano više od 25 000 munja.

U Zadru je slično bilo prije točno 31 godinu - na isti dan

Na području Zadra meteorološka mjerenja provode se od 1960. i ovo nije prvi događaj s ovako velikom količinom oborine, podsjećaju iz DHMZ-a. Prije 31 godinu, 11. rujna 1986. godine izmjerena je količina oborine od 352,2 mm koja je pala u 24 sata.

Prosječna mjesečna količina oborine u rujnu za Zadar iznosi 105,7 mm. Do sada maksimalna mjesečna količina oborine u rujnu u Zadru bila je 1986. i iznosila je 374,5 mm; dok je minimalna mjesečna količina oborine pala 1985. i iznosila je 1,2 mm.

Idi na 24sata

Komentari 40

  • baja3000 13.09.2017.

    Danas svi znate zašto je poplavilo, a gdje ste bili prije tri dana??? Ni jednom rječju nije upozoreno na mogućnost ovakve katastrofe. Iako je dva dana prije Italija (Toskana) bila potopljena, dan nakon toga ta ista ciklona je došla u Istru pa sutradan otišla prema dolje i istresla se na Zadar i zaleđe jer joj je prirodna brana Velebit i nije se zbog Velebita mogla premještati. Crveno upozorenje taj dan je izdano za područje Istre i tamo oko Rijeke ni jednom jedinom rječju nije spomenuto da bi mogla biti ni čak obilnija kiša na zadarskom području, rečeno je mogući "mjestimični pljuskovi" toliko o Vašem znanju i kompetencijama. Pa nije ovo bio oblačić pa da se nije mogao vidjeti ovaj oblak je bio od nekoliko kilometara kvadratnih... Al bitno da nam danas objašnjavate zašto se to desilo.

  • beiv 13.09.2017.

    Svi govore da odvodnja nije dobra. Pogledajte stare jezgre svih gradova. Sve su to potencijalni kanali u ovakvim situacijama jer tlo ne može kroz beton ili asfalt upiti niti kap vode. Koliki bi trebao biti kanalizacijski otvor da odmah guta tu količinu vode sa površine 10x100 metara, a kolika cijev? To je isto kao kako kapacitirati broj kirurga u bolnicama za slučaj potresa gdje bi bilo nekoliko stotina ili tisuća povrijeđenih, a može se desiti jednom u sto godina. Amerika koja ima sva blaga svijeta ne može se nositi sa ovakvim događajima, a mi bi htjeli da kod nas bude sve idealno.

  • sramtebiloadmine 13.09.2017.

    gorke suze lijem, sve mi niz ledja teku

Komentiraj...
Vidi sve komentare