To je to što me zanima!

Udruge: Ranku Ostojiću i Vladi nije stalo do ljudskih prava

Predstavnici Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih prava smatraju da je prijedlog novog Zakona o policiji neprihvatljiv te je ispod razine tzv. Karamarkova zakona
Vidi originalni članak

Ministru policije Ranku Ostojiću, ali i cijeloj Vladi uopće nije stalo do zaštite ljudskih prava. Novi Zakon o policiji daleko je ispod razine tzv. Karamarkovog zakona jer srozava dostignute standarde zaštite ljudskih prava, kratki je rezime Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih prava. Ogorčeni su na promjene Zakona o policiji koje predlaže Ostojić. 

- Krajnje je neprihvatljivo da ministar imenuje članove Povjerenstva za građanski nadzor policije, da u njemu sjedi predstavnik MUP-a, da je predviđen iznimno kratki rok za podnošenje tužbi te da je pravnim osobama onemogućeno da se potuže na rad policije - ogorčeni su u CMS-u i KLJP-u. Posebno su zgroženi što takve prijedloge podnosi Ostojić. 

- Upravo je on, dok je bio saborski zastupnik, kritizirao postojeći (Karamarkov) zakon i govorio da Vijeću za građanski nadzor treba proširiti ovlasti - upozoravaju. 

Od ministra, premijera i Vlade traže da povuku zakon iz hitne procedure te da konačni prijedlog utemelje na stručnoj raspravi. Podsjećaju Kukuriku koaliciju da je u predizbornom obećanju obećala pojačanu suradnju s organizacijama civilnog društva. Ostojićev prijedlog nailazi na niz kritika. Puno ih dolazi i iz redova policajaca te sindikata. Uvjereni su kako je Ostojić "naštelao" uvjete za glavnog ravnatelja kako bi uhljebio svog poslušnika. Policajcima je prvo branio prosvjede, a sad im brani okupljanje u odori, što sindikati nikako ne žele prihvatiti. 

- Da ništa ne skriva i da radi pošteno, ne bi sebe ovlastio da imenuje ljude u povjerenstvo za građanski nadzor - sumnjaju mnogi.


Idi na 24sata

Komentari 22

  • sasa1203 14.02.2012.

    Sta ocete ljudi.... i treba im ovlas za prisluškivanje kako bi lakše došli do dokaza! A u ostalo sta se bojite radi toga.... osim ako i sami ne radite nešto ilegalno?!?!?!? To moze smetati samo lopovima nikom drugom...... meni osobno ne smeta jer sam cist i moji razgovori ne mogu otkriti nista protuzakonito!

  • Superteška 14.02.2012.

    Tko se boji snimanja i prisluškivanja? Ja ne, ali ima i onih koji se toga boje vjerojatno s razlogom.

  • drug Tito_1 14.02.2012.

    ove udruge su aktivne do prve prilike kad im kupe za šaku kuna....

Komentiraj...
Vidi sve komentare