To je to što me zanima!

Ugrijali se medovačom i kupali se u hladnom moru

Zimske kupače u Rapcu i Splitu promatralo je stotinjak mještana ali i malobrojnih turista. U Rapcu su plivali a u Splitu igrali picigin i nogomet
Vidi originalni članak

Tradicija novogodišnjeg kupanja u moru pokraj rabačkog svjetionika nastavljena je i ove godine. Prvog dana Nove godine, u 13 sati, sedmu godinu zaredom, 20 odvažnih kupača i kupačica skočilo je u more otvorivši tako ovogodišnju sezonu kupanja. Zimske kupače promatralo je stotinjak dobro obučenih mještana, ali i malobrojnih turista.
- Ovo je tradicija. Ima nas iz Labina, Pazina i Poreča. Evo, na prvi dan Nove godine otvorili smo sezonu kupanja. Hladno je ali pomoći će nam medovača - kaže novogodišnji promrzli kupač Moreno Bartolić (42) iz Labina. Temperatura mora i zraka bila je 9 Celzijevih stupnjeva.

SVOJ 79 ROĐENDAN PROSLAVILA JE U MORU

Prvoga dana u Novoj godini točno u podne 20-ak hrabrih kupača skočilo je u more na kupalištu Mornar u Puli. Nazdravili su šampanjcem, a čestitali su i rođendan Almi Šešliji koja je 1. siječnja proslavila 79 godina.
- Kupam se već 20 godina svaki dan. Bila sam teško bolesna i liječnici su me već bili otpisali. Imala sam karcinom jedne pa onda druge dojke, karcinom maternice a sada sam zbog šećera na inzulinu. Ne dam se i ako Bog da bit će još ovakvih godina. Liječnici su me, obzirom na dijagnozu najprije odgovarali od kupanja 365 dana u godini, ali kada sam pobijedila sve te karcinome, vidjeli su da mi kupanje puno pomaže - kaže Alma.
U hladno more skočio je i 85-godišnji Živojin Radenković, zvani Žika, koji ne pamti kada je zadnji puta bio bolestan.
- Kupam se 16 godina i od tada nema gripe, prehlade, svinjske gripe niti hunjavice. Mene liječnici ne vide nikada, a samo me malo leđa bole i to je sve - rekao je Žika. Kupači su uživali u vodi, i kažu, niti na trenutak im nije bilo hladno.

U SPLITU IGRALI PICIGIN
Kiša je napravila pauzu u Splitu na Bačvicama od 12 do 13 sati i pustila piciginaše da odigraju tradicionalni novogodišnji picigin.
- Ne vjerujem da bi ih i kiša spriječila. Nisu samo piciginaši bili tu, bilo je i kupača. Igrali su i nogomet u vodi. Oko 13 sati počela je kiša i sve ih rastjerala. Temperature mora i zraka bile su 14 stupnjeva - rekao nam je čitatelj Željko Šunjić.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • outrager 01.01.2010.

    ja zboravio za to i išao pecati, da sam se sjetio, pridružio bi se ovima na bačvicama

  • ljubicasta20 01.01.2010.

    ako njima nije hladno i to žele zašto ne?ako varaždinci mogu trčat unatraške i to im je kao tradicija onda se oni mogu kupat u moru hladnom zašto bi radi toga bili thebilčine itd??

  • nevidljiv_ca 01.01.2010.

    moze ko sta reci o medovaci jer nikad nisam znao da to postoji/???

Komentiraj...
Vidi sve komentare