To je to što me zanima!

'Ugrožena prava na zdravlje i jednakost pred sudovima'

Kad je riječ o zdravstvu, potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić podsjeća da je 250.000 građana iselilo, a 150.000 više nema zdravstvenu iskaznicu HZZO-a
Vidi originalni članak

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić ocijenio je u četvrtak kako su u ovom trenutku u Hrvatskoj, s obzirom na aktualna događanja u tim sektorima, ugrožena prava na zdravlje, na obrazovanje za sve i na jednakost i sigurnost pred sudovima. 

Ostojić je na konferenciji za novinare upozorio da ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak još nije riješila problem pomoćnika u nastavi, no "hladno i bezobrazno" tvrdi da je pravilnik za asistente i pomoćnike u redu ali je pitanje kako se primjenjuje. 

Zakon o znanosti bez ključnih sveučilišta

"U 137 škola ove godine nije upisan ni jedan đak prvak, za vrijeme dvije HDZ-ove vlade nestalo je 200 razreda, 800 učenika nije počelo školu na vrijeme jer nije bilo pomoćnika u nastavi, uvodi se novčana participacija učenika u Zagrebu, državna matura u srednjoj školi nije bila nikad gora, a u jesenskom roku nije prošlo 5000 učenika, dok je više od 11.000 mjesta na fakultetima ostalo prazno", nabrojio je Ostojić.

Po uzoru na kurikularnu reformu, koja je rađena bez ključnih institucija, upravo se priprema Zakon o znanosti, u čiju izradu nisu uključena ključna hrvatska sveučilišta. Ustvrdio je da javna sveučilišta ciljano propadaju dok privatna sveučilišta cvatu i šire se, a dekani tih sveučilišta bliski su HDZ-u i ministrici Divjak.

"Ponavlja se 'špranca' kurikularne reforme, koja je obuhvatila prvi, peti i sedmi razred, odnosno svega 150.000 djece, a rađena je bez ključnih institucija u državi - bez agencija za odgoj i obrazovanje i za vanjsko vrednovanje. Zakon o znanosti piše skupina autora, a da velika i ključna sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Splitu u to nisu uključena. Kako je moguće da rektori to ne znaju i pišu svoj nacrt", upitao je Ostojić.

Kad je riječ o zdravstvu, potpredsjednik SDP-a podsjeća da je 250.000 građana iselilo, a 150.000 više nema zdravstvenu iskaznicu HZZO-a. Iako se kupuje medicinska oprema imamo sve duže i duže liste čekanja, dok troškovi za lijekove rastu 30 posto, kaže Ostojić.

"Imamo nikad veći dug od 3,5 milijardi kuna prema veledrogerijama, 30-ak bolnica je pred ovrhom, javne bolnice su na bubnju, jedna je već ovršena, a svaki mjesec samo za lijekove idemo u minus za 150 milijuna", ističe Ostojić, koji je bio zdravstveni ministar u Vladi Zorana Milanovića. 

Govoreći o problemu jednakosti pred sudovima, Ostojić je prozvao predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića ustvrdivši da je bježao pred policijom.

Prozvao suca Turudića

"To je isto kao da je otišao u Hercegovinu ili negdje gdje nije dostupan, a onda optužuje poštu. Nevjerojatno, onda se čudimo kako ljudi odlaze van", kazao je Ostojić ocijenivši kako očito u Hrvatskoj postoje privilegirani pojedinci.

Predsjednik SDP-ova Savjeta za visoko obrazovanje, znanosti i inovacije Emir Tafra izrazio je zabrinutost jer veliki broj učenika nije položio državnu maturu i zbog podatka da je na sveučilištima ostalo 11.000 slobodnih mjesta. 

Tome je uzrok odljev stanovništva, ali bi također oko upisnih kvota trebalo bolje osluškivati potrebe tržišta rada. Tafra je ocijenio kako "Škola za život", koje se primjenjuje od ove jeseni, neće dovoljno utjecati na zaustavljanje negativnih trendova.

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • pčela 26.09.2019.

    Da li si sukladno tome,druže, podnio nekakvu prijavu ?

  • Jure - Oroz 26.09.2019.

    "Ugrožena prava na zdravlje i jednakost pred sudovima"...... O čemu to on? Kako može biti ugroženo nešto čega u Hrvatskoj nikad nije ni bilo?

Komentiraj...
Vidi sve komentare