To je to što me zanima!

'Ukidanjem povijesti stvaramo tek neuku glasačku mašineriju'

Profesori strahuju da će učenici strukovnih škola bez povijesti i geografije dobiti krnje obrazovanje i biti neznalice. U Ministarstvu obrazovanja kažu da su odlučili u programe uključiti više matematičkih kompetencija
Vidi originalni članak

Ravnatelj je na sjednici u kolovozu čitao zaduženja i rekao mi da sam zbog programa dualnog obrazovanja izgubila jedan razred. Tek tad sam saznala da imam manjak satnice, ispričala nam je jedna profesorica iz srednje strukovne škole.

U trinaest strukovnih škola počelo je provođenje eksperimentalnog programa dualnog obrazovanja kojim Ministarstvo, barem kako tvrdi, želi učenike približiti tržištu rada. Zbog toga su uveli veću satnicu prakse i novih predmeta te, ovisno o programu, smanjili ili ukinuli satnicu općeobrazovnih predmeta, poput povijesti, geografije i politike.

SKANDAL-REFORMA U strukovnim školama učit će skraćenu povijest, geografiju...

Budućim kozmetičarima su tako satnicu povijesti zamijenili nastavom fizike, koju dosad nisu slušali.

- Do promjene je došlo bez jasnog cilja. Povijest je, uz hrvatski jezik, jedini predmet humanističkog predznaka, u kojemu se uči o samom funkcioniranju društva. Frizeri, primjerice, nemaju sociologiju te sve o društvenim procesima mogli su naučiti jedino na satu povijesti. Sad više ne mogu ni to - kaže docentica Vlatka Vučelić s Hrvatskih studija, inače predsjednica Hrvatskog sveučilišnog sindikata. Jedino što će djeca dobiti kroz školovanje bez humanistike, smatra Vučelić, je ograničenost u percepciji svijeta u kojem će živjeti i raditi.

- Ukidanjem povijesti, usudila bih se reći, stvorit ćemo neuku glasačku mašineriju koja će u političkim kampanjama svemu vjerovati - oštro će sindikalistica, koja smatra da bez znanja humanističkih predmeta djeca neće imati gdje steći kritički stav.

- Problem je i što ni nastavnici ni učenici nisu bili upoznati s novim programima. Svi su slušali laži - kaže docentica, dok iz ministarstva kažu da su svi sudionici bili uključeni u kreiranje novih programa.

- Govorimo o našoj djeci, ne o robotima koje ćemo baciti na tržište rada. Djeci trebamo dati široko znanje, a ne ih ograničiti na samo jedno zanimanje - zaključila je Vukelić.

Idi na 24sata

Komentari 335

  • kuglica 28.09.2018.

    Katon Stariji je rekao: 'Robovi trebaju znati samo za rad, kaznu i hranu. ' Budući da nama Hrvatima povijest nije potrebna, netko će za, otprilike, 1000 god. ovako pisati o Hrvatima:,' Hrvati su znali samo za rad, hranu, kaznu, porez, dužničko ropstvo, internet, turske sapunjare, rijalitije. .. ' Kome još treba kritičko promišljanje i propitivanje te razumijevanje misaonih i društvenih gibanja i zakonitosti?! Budući da nama Hrvatima to ne treba, mi ćemo imati generacije programirane da služe kapitalu te financiranju, sponzoriranju i opstanku uhljebničko-rodijačko-uskointeresnolobističkih vladajućih struktura... Povijest je učiteljica života... Zato je treba ukinuti... Što će Hrvatima učiteljica života?! Mogla bi ih poučiti da misle svojom glavom i da propitkuju, a to je opasno!! Kruha i igara!! E, moj narode...

  • Rob30 27.09.2018.

    Objasnjenje je da tako odgovara poslodavcima ili drugim rijecima odgovaraju im sto gluplji ljudi pa im drzava to i omogucava.ta djeca i inace izlaze iz srednje skole da ne znaju povijest rh a sad ce biti i gore.pitajte ove koji zavrse skolu npr.kad je pao vukovar i od njih deset ako jedan bude znao to ce biti uspjeh

  • Medici 27.09.2018.

    Uvijek sam govorio a sada tvrdim 100% da ova žena nije normalna!

Komentiraj...
Vidi sve komentare