To je to što me zanima!

Ukrajina: Treba nam nekoliko stotina tenkova da vratimo svoj teritorij. Cilj su granice iz 1991.

Kijev se zalaže za isporuku tenkova, posebno Leopard 2 njemačke proizvodnje koji koriste mnoge članice NATO-a i za koji je potrebno odobrenje Berlina da se ponovno izvoze u Ukrajinu
Vidi originalni članak

Ukrajina treba nekoliko stotina tenkova od svojih zapadnih saveznika za protuofenzivu protiv ruskih snaga kako bi vratila okupirani teritorij, rekao je u ponedjeljak Andrij Jermak, predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskoga.

"Trebamo tenkove - ne 10-20, već nekoliko stotina", napisao je Jermak na aplikaciji Telegram. "Naš su cilj granice iz 1991. i kažnjavanje neprijatelja koji će platiti za svoje zločine."

Kijev se zalaže za isporuku tenkova, posebno Leopard 2 njemačke proizvodnje koji koriste mnoge članice NATO-a i za koji je potrebno odobrenje Berlina da se ponovno izvoze u Ukrajinu.

'DOZVOLA NIJE VAŽNA' Mateusz Morawiecki: Poljska bi mogla isporučiti tenkove Ukrajini i bez odobrenja Berlina

Poljski premijer rekao je u ponedjeljak da će njegova vlada od Njemačke zatražiti dopuštenje da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu i da ih planira poslati bez obzira na to složi li se Berlin.

Njemački ministar vanjskih poslova rekao je u nedjelju da Berlin neće stajati na putu ako Poljska to želi učiniti. Prema registru oružja UN-a iz 2019., Poljska ima 247 tenkova Leopard 2.

Rusija je zauzela dio istočne i južne Ukrajine, kao i poluotok Krim koji je Moskva anektirala 2014. godine.

Suverene granice Ukrajine uspostavljene su 1991., nakon raspada Sovjetskog Saveza. Kijev je povlačenje ruskih snaga s cijelog svog teritorija naveo kao jedan od glavnih uvjeta za završetak 11-mjesečnog rata.

RUSIJA PRIJETI Kremlj: Ukrajinci će jako patiti ako Europa pošalje tenkove

Idi na 24sata

Komentari 13

  • GrimReaperAlphax007 23.01.2023.

    Tenkovi če stiči to sto posto,najprije vjerojatno od Poljaka a onda i ostalih članica,na kraju če i njemci popustiti to uopče nije sporno.Druga je stvar koliko če to ubrzati ili promjeniti tijek rata...s obzirom na trenutnu situaciju logično je reči ne mnogo.Ukrajincima je poslano skoro 3,5 milijardi dolara pomoči u ovih 11 mjeseci a rat se i dalje vodi istom mjerom i bez veče promjene jedino što se povečava je broj mrtvih vojnika na obje strane i sve žešče i brutalnije raketiranje Ukrajinskih gradova što povlači za sobom još civilnih žrtava.Ovaj rat če se bez sumnje voditi godinama jedino bi neki veliki događaj kao što je Putinova smrt mogao to promjeniti.

  • Zmar117 23.01.2023.

    Sad će Rusi sve živo minirati..Bit će tu svašta još..Tenk je u ovom ratu postao laka meta,a time i smrtonosna klopku za vlastitu posadu.. Možda negdje na otvorenom da se dogodi jedna velika bitka dostojna onih iz drugog svjetskog rata..,onako tisuću protiv tisuću tenkova sa 50 000 mrtvih i slično...

  • nisam ja ništa2. 23.01.2023.

    Europske članice NATO-a nemaju sve skupa 10000 tenkova, dok je Rusija imala 24000 na početku operacije. Kako to misli s par stotina tenkova poraziti Rusiju, to je obični provokator.

Komentiraj...
Vidi sve komentare