To je to što me zanima!

Ukrajina tvrdi da Kina treba biti uključena u mirovni proces

Kina ima važnu ulogu. Moramo pronaći načine da s Kinom radimo na tome, rekao je Ignazio, dodajući da ni Rusija ni Ukrajina nisu spremne na ustupke
Vidi originalni članak

Kina treba biti uključena u razgovore o okončanju rata s Rusijom, rekao je predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak nakon diplomatskog sastanka na visokoj razini uoči Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Švicarskoj.

Jermak je izjavio u nedjelju kako je važno da ruska saveznica Kina bude za stolom kada Kijev sazove daljnje sastanke o svojoj mirovnoj formuli.

Kineski premijer Li Qiang predvodit će izaslanstvo u Davosu sljedećeg tjedna. Upitan hoće li se predsjednik Volodimir Zelenski sastati s Lijem, Jermak je na brifingu za novinare rekao "vidjet ćemo", dodavši da nije vidio konačni program predsjednika.

NADRAŽUJUĆI PLIN Ukrajina se žali: 'Rusi na bojištu koriste zabranjene kemikalije'

Zelenski bi u ponedjeljak trebao doputovati u Bern u Švicarskoj kako bi se sastao sa švicarskom predsjednicom Violom Amherd.

Švicarski savezni vijećnik Ignazio Cassis, koji je nazočio razgovorima u nedjelju, rekao je na ranijoj konferenciji za novinare kako se mora "učiniti sve da okončamo ovaj rat."

"Kina ima važnu ulogu. Moramo pronaći načine da s Kinom radimo na tome", rekao je Cassis, dodajući da ni Rusija ni Ukrajina nisu spremne na ustupke.

U JUTARNJIM SATIMA Novi veliki ruski raketni napad, oboreno im je manje projektila. Ukrajini ponestaje PZO raketa?

Predsjednik Vladimir Putin poslao je tisuće vojnika u Ukrajinu u veljači 2022., što je izazvalo najveću konfrontaciju između Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962.

Cassis je rekao da su zemlje koje su imale dijalog s Rusijom, poput Brazila, Indije i Južne Afrike, bile uključene u rasprave u Davosu i da bi mogle bi igrati važnu ulogu.

Dužnosnik Europske unije rekao je da su zapadni partneri Ukrajine izrazili nedvosmislenu potporu Kijevu i njegovim mirovnim planovima, uz poziv zemljama globalnog juga da Rusiji jasno stave do znanja važnost poštivanja Povelje Ujedinjenih naroda i njezinih temeljnih načela u interesu globalne sigurnosti.

GLOBALNI JUG

Uloga globalnog juga u pregovorima o mirovnoj formuli u Ukrajini došla je u fokus uoči Davosa. Mnoge od nesvrstanih zemalja iz Afrike, Latinske Amerike, Bliskog istoka i Azije, koje su uglavnom ostale po strani oko Ukrajine, bit će predstavljene u švicarskom planinskom odmaralištu.

Dužnosnik EU-a je rekao da su partneri s globalnog juga općenito izrazili suosjećanje sa sudbinom Ukrajinaca. Neki su istaknuli potrebu za rješavanjem pitanja koja brinu Rusiju.

POLICIJA TRAŽI LOPOVA Tko je žena kojoj su u Dalmaciji ukrali torbu punu eura? Vojsci Ukrajine prodavala 'zlatna jaja'

Jermak je rekao da ga nitko nije pitao o bilo kakvom kompromisu oko teritorija tijekom sastanka u nedjelju.

Zelenski nije bio na tom sastanku, ali je Cassis rekao da će se pojaviti na samitu i da će biti prilike da diplomati razgovaraju s njim.

Zelenskog je zastupao Jermak, koji je rekao da je bilo sudionika iz 18 azijskih zemalja, 12 afričkih zemalja i 6 zemalja Južne Amerike.

AKTIVIRALE SE SIRENE Uzbuna u Kijevu: Hipersoničnim raketama napali grad, u bunker krenuli i američki diplomati

"Zemlje s globalnog juga sve su više uključene u naš rad", objavio je Jermak ranije na Telegramu.

Razgovorima je nazočila i posebna američka predstavnica za gospodarski oporavak Ukrajine Penny Pritzker, kao i James O'Brien, pomoćnik državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja.

Ukrajina, uz snažnu potporu svojih saveznika, stalno govori da neće odustati sve dok ne vrati svaki komad teritorija koji je Rusija zauzela.

UPOZORENJE RUSA Medvedev: 'Slanje britanskih vojnika u Ukrajinu bila bi za nas objava rata. Valjda to shvaćaju'

Nejasno je, međutim, slažu li se zemlje na globalnom jugu s tim kao mirovnom formulom.

Dok raste zabrinutost vezano uz nastavak potpore SAD-a Ukrajini tijekom izborne godine, očekuje se da će se savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i državni tajnik Antony Blinken obratiti na WEF-u, koji službeno počinje u ponedjeljak navečer.

Mirovni plan Zelenskog u 10 točaka poziva na povlačenje ruskih vojnika i prekid neprijateljstava te obnovu državnih granica Ukrajine s Rusijom.

Rusija, koja kontrolira nešto manje od petine ukrajinskog teritorija, odbacila je Zelenskijevu "formulu mira" kao apsurdnu jer ima za cilj postići mir bez sudjelovanja Moskve.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Putin Velika Srbija 15.01.2024.

    Zelenski mi putinofili ti nikad nećemo oprostiti odbijanje predaje. Tim činom si osujetio naše planove na Balkanu.

  • Hvala NATO 1999 15.01.2024.

    Ukrajina od prvog dana traži mirno rješenje još od 2014., za razliku od Rusije.

  • migaču 15.01.2024.

    Kad ti se nudilo , bahato si odbio uz nagovor amera . Sad Ruse pregovori više ne zanimaju . Uzet će šta su mislili i kraj priče . A tebi treba sudit ukrajinski narod za ovo šta si napravio

Komentiraj...
Vidi sve komentare