To je to što me zanima!

Ukrajinci se prisjećaju žrtava Gladomora: Zelenski predstavio inicijativu 'Žito iz Ukrajine'

- Planiramo poslati najmanje 60 brodova iz ukrajinskih luka u zemlje koje su najviše suočene s prijetnjom gladi i suše - rekao je Vladimir Zelenski
Vidi originalni članak

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je bio domaćin samita o hrani. Predstavio je inicijativu "Žito iz Ukrajine" u svrhu izvoza žita u zemlje najranjivije na glad i sušu čime nastoji dobiti podršku Afrike i Azije u borbi protiv ruske invazije.

Danas je dan kada se Ukrajina prisjeća žrtava Gladomora - masovne i namjerno izazvane gladi u doba Sovjetskog Saveza. Zelenski je rekao da plan dokazuje da globalna prehrambena sigurnost nije samo prazna riječ za Kijev.

NOVE TVRDNJE Britanski izvori: 'Rusi uklanjaju nuklearne glave iz projektila i ispaljuju ih pritom na Ukrajinu'

Moskva s druge strane tvrdi da ukrajinsko žito ne stiže do najranjivijih zemalja.

- To će biti jedan od najvećih doprinosa globalnoj stabilnosti, stvaran i jako potreban korak - rekao je Zelenski.

Objavio je da je Kijev prikupio oko 150 milijuna američkih dolara od više od 20 zemalja i EU-a za izvoz žita u zemlje kao što su Etiopija, Sudan, Južni Sudan, Somalija i Jemen.

- Planiramo poslati najmanje 60 brodova iz ukrajinskih luka u zemlje koje su najviše suočene s prijetnjom gladi i suše - rekao je predsjednik.

Samitu su osobno nazočili premijeri Belgije, Poljske i Litve te predsjednica Mađarske.

Najavljena u Kijevu ovaj mjesec, inicijativa je dopuna sporazumu postignutom uz posredovanje UN-a koji je omogućio nastavak izvoza ukrajinskog žita iz luka na Crnom moru.

VELIKI POMAK Herson opet ima struju: 'Prvo gradska infrastruktura pa kuće'

Europski čelnici izrazili su danas potporu Ukrajini u povodu 90. godišnjice gladomora, masovne gladi koju je 1930-ih namjerno izazvao Staljin. Godine 1932. i 1933. od gladi je umrlo gotovo 3,5 milijuna Ukrajinaca. Njemački parlament u petak je odlučio definirati gladomor kao genocid.

Rusija odbacuje takve kvalifikacije tvrdeći da je velika glad u SSSR-u početkom 1930-ih pogodila ne samo Ukrajince, nego i Ruse, Kazahstance i druge narode.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • davorstulic 27.11.2022.

    Boljševici su ubili 9 milijuna Rusa, počev od carske obitelji, o tome je pisao i Solženjicin - a Staljin ih je pobio još dvostruko više. Kome Rusi da se žale? U čekističkoj vladi nije bili nijednog Rusa, a ni Staljin nije bio Rus. Nije ni Putin čistokrvni Rus, a još je manje Zelenski Ukrajinac

  • Banderaš 26.11.2022.

    SSSR, Treći Reich i Putinova Rusija najveća zla u zadnjih 100 godina

Komentiraj...
Vidi sve komentare