To je to što me zanima!

Ulažu milijune: U zagrebački ZOO uskoro stiže Madagaskar

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Uz pomoć Europskih fondova životinje u zagrebačkom zoološkom vrtu će dobiti veće i bolje nastambe, a možda i nove stanare zoološkog vrta - žirafu i pingvine
Vidi originalni članak

Nagađanja o novoj zagrebačkoj žirafi ipak su malo preoptimistična . Mogla bi biti kod nas najranije za tri godine , rekla nam je direktorica zagrebačkog Zoološkog vrta Davorka Maljković.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nabavka žirafe i gradnja nastambe za nju stajat će minimalno dva milijuna eura ili više od 15 milijuna kuna . Zoološki vrt Zagreb i to će pokušati financirati uz pomoć europskih fondova.

Trenutačno počinju s realizacijom projekta prve faze modernizacije Zoološkog vrta . Iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobili su 35,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a još 1,9 milijuna kuna dat će Grad Zagreb. U sklopu toga postoji 15 potprojekata, a jedan od njih je i nastamba “Madagaskar” .

Gradnja će stajati šest milijuna kuna, a tamo će biti lemuri, kornjače i papige . Gradit će se i nastamba za dalmatinskog pelikana koji je u Hrvatskoj izlovljen i nema ga već stotinu godina.

Modernizacija počinje ove godine, a očekuje se da će trajati do 2016. godine . Zoološki trenutačno traži izvođače radova.

Nakon 12 godina vraćaju se pingvini

U drugoj fazi žele nove životinje. U Zagreb će se vratiti pingvini koji su prije 12 godina raseljeni. Zagrebački ZOO postao je član Europske udruge zooloških vrtova i deset pingvina više nije moglo živjeti u lošim uvjetima.

- Povratak pingvina, ovoga puta njih 20, što je dvostruko više nego prije, i preseljenje morskih lavova u veću nastambu dio je druge faze modernizacije - rekla nam je Davorka Maljković.

Dugo je nema

Posljednji put žirafa je u zoološkom bila 1960. godine.

Propao plan

Tvornica olovaka Zagreb htjela je nabaviti žirafu, ali izgleda da nije dovoljno imati samo dobru volju.

Bili su u Zagrebu

Deset pingvina odselilo se u druge zoološke jer uvjeti više nisi bili adekvatni.

Dvadeset novih

Za pingvine će se sagraditi posve nova nastamba. Bit će otvorena i potpuno usklađena s europskim uvjetima.

Barem tri vrste

Zagrebački pingvini stalno će biti vani, čak i ljeti. Žele vrste kojima to neće biti problem. Spominju se humboldtov, magareći i magelanski pingvin.

Priprema

Druga faza obnove počinje ove godine. Trajat će dvije godine, a pripremaju projekt za drugu fazu.

Idi na 24sata

Komentari 56

  • Ivica Mihalić Johnny 18.02.2015.

    iz madačegada??

  • DominikDragovic 18.02.2015.

    hajde napokon i neka pozitivna vijest u medijima.

  • 18.02.2015.

    Svaka čast na povlačenju sredstava iz Eu fondova, treba ih "česati". No to je sve precjepljivanje iz šupljeg u prazno. Zagrebački ZOO nema ni približno dovoljnu površinu da bi se IŠTA moglo raditi kako treba. Jedino što mogu je prebacivanje prikaza jednog "ekosustava" (sa svega nekoliko vrst akoje mogu zajednički kohabitirati u istoj nastambi) na prikaz drugog ekosustava i to tako unedogled. Zoološki vrt bez barem 50-100 hektara ravne površine nema šanse ispunjavati svoju osnovnu funkciju a to je prije svega genetska banka i razmnožavanje ugroženih i u prirodi prorijeđenih ili izumrlih životinja (tzv breeding programi), razmjena tih životinja sa drugim zoo vrtovima u svijetu, te edukacija. Maksimirski park nikako nije pogodna lokacija, premali je prostor krcat zaštićenih hrastova, blizina prometa, zagađenje, buka i ostalo. Tu bi eventualno mogle biti naše domaće vrste (vuk, ris, medvjed, ptice, ribe...ali za velike životinje koje žive u krdima ili stadima, kao i za slonove ili žirafe, ovaj vrt zasigurno ne zadovoljava EU standarde držanja životinja. Treba apelirati na gradske oce da daju novi prostor i da se krene od nule.

Komentiraj...
Vidi sve komentare