To je to što me zanima!

Ulov za pamćenje: Ne znamo koliko je teška, vaga se raspala

Tijekom jučerašnjeg koćarenja na par milja južno od otoka Glavata posadi korčulanske Adriane, Marku (vlasniku broda) i Andriji, dobro se posrećilo
Vidi originalni članak

Tijekom jučerašnjeg koćarenja na par milja južno od otoka Glavata posadi korčulanske Adriane, Marku (vlasniku broda) i Andriji, dobro se posrećilo. Na dubini od oko 160 metara u njihovu povlačnu mrežu-koću uletila je trofejna ribetina žutuga dračorepka ili šiba čavlara (Dasyatis centroura) iz porodice žutuljki (Dasyatidae), objavio je na svom Facebooku Ivica Trojanović.

POGLEDAJTE VIDEO:

Riba je poznata pod raznim imenima npr. viža velika, žutulja čavlara, veliki šunj ili tal. Mattana, i dr. Dužine je do 4 m, obično oko 1-1,3 metra, te širine tjelesne ploče do 2,1 metra, težine do 200 kilograma.

Najveći službeno zabilježeni primjerak ( koliko sam uspio pronaći) ulovljen je 1953. u Hvarskom kanalu i bio je dug 396 centimetra. Primjerci duži od 2-3 metra su rijetki u Jadranu i to uglavnom u srednjem i južnom dijelu, a živi i u Mediteranu (osim Crnog mora) te zapadnom i istočnom Atlantiku. Lovi se najčešće koćom te rjeđe parangalom. Česta je jedino na ribarnicama u Maroku, dok je kod nas srednji godišnji ulov tek nekoliko tona.

Hrani se ribom, rakovima i glavonošcima a u toplijim mjesecima koti do 4 mlada. Ne uživa posebnu zaštitu i kao ulov je rijetka kod nas.

Na repu ima jednu ili dvije harpunasto nazubljene bodlje kojih se treba čuvati zbog otrovnosti.

Nisu je uspjeli izvagati

Markova i Andrijina žutulja je bila duga 380 centimetra i široka 210 centimetara.  Pokušaj vaganja nije uspio jer se je vaga nosivosti 200 kilograma jednostavno raspala, a da riba nije ni blizu bila u zraku pa ostaje tek procjena velikog broja znatiželjnika na orebićkoj rivi da se radi o težini između 250-300 kilograma. Sama utroba, želudac i jetra, je težila preko 30 kilograma.

Glavatska žutulja je noćas jedva ukrcana u kamion, a namijenjena je talijanskim trpezama.

 

Idi na 24sata

Komentari 49

  • picuskin 27.02.2017.

    U ludoga seljaka debeli krmpir

  • jožek2 25.02.2017.

    Izgleda da su ova dvojica ribara ljepo zaradili ako je sav novac od prodaje išao njima,

  • jožek2 25.02.2017.

    Izgleda da su ova dvojica ribara ljepo zaradili ako je sav novac od prodaje išao njima,

Komentiraj...
Vidi sve komentare