To je to što me zanima!

Ulovili su grabežljivca iz dubina na mamac za lignje

Milorad Prijić i Vjenceslav Grubišić iz Križišća ponad Kraljevice lovili su lignje u petak oko 19 sati ispod Krčkog mosta. Onda je nešto udarilo...
Vidi originalni članak

Iznenadili su se ulovom. Došli su loviti lignje na peškafondo, varalice za lignje, a ulovili su mača srebrnjaka. Ne znam da je itko u ovom dijelu Jadrana ulovio ovu ribu posljednjih godina, rekao nam je u subotu Ognjen Prijić koji nam je poslao fotografiju svojeg oca Milorada s neobičnom ribom.
- Mislili su da su zapeli za dno, jer im je bilo teško vući varalicu - kaže Ognjen.Vagali su ga u dijelovima i teži oko dva kilograma.Duga je je 120 centimetara, ali je vrlo tanka, dodaje Ognjen, oko tri centimetra. Zasad je u zamrzivaču, pa će se raspitati kako će je pripremiti.
- Mač srebrnjak je stalna riba Jadrana. Živi u dubinama od 100 do 200 metara. Upravo zato ima velike oči, prilagođene za život i lov u tami - rekao nam je dr. Nikša Glavić s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku. Mač srebrnjak je, dodaje, veliki grabežljivac, ima oštre zube, nema ljusku na tijelu i sjajna je tijela. Ima crvenkast rep. Dogodi se da ga ribari ulove na južnom Jadranu, čak pet do šest primjeraka. Dr. Glavić vjeruje da to povezano s izmjenama struja u moru, koje ga izbace u pliće vode. Zato je neobično što su ga ulovili u sjevernom Jadranu.
- Nisam probao mača, ali oni koji su ga probali kažu da je jedno od najukusnijih riba - navodi dr. Glavić.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • DUPINA 17.10.2009.

    zadnje dvije, tri godine ulovljeno je oko 5 mačeva u sjevernom jadranu. i mi smo ga ulovili prije tri godine kod Senja i bio je dug oko 180 cm. a meso ne da je ukusno nego mesa niti nema. onako plosnat uz središnju kost ima nešto mesa koje se raspada u ustima poput nekakve ljigave kaše.

Komentiraj...
Vidi sve komentare