To je to što me zanima!

Umjesto 140, pod Kujundžićem na pregled čekamo 163 dana

Najviše se čeka na kardiološke preglede i magnetsku rezonancu. I to između šest mjeseci pa do godinu i više dana. Dulje se čeka i za onkološke preglede iako je broj narudžbi ostao isti
Vidi originalni članak

Otkad je Ministarstvo zdravstva preuzeo Milan Kujundžić, broj narudžbi na preglede se povećao za gotovo 170.000, a produljile su se i liste čekanja. Sada se na neke preglede umjesto 140 dana čeka 163 dana, doznaje N1.

Najviše pacijenata naručeno je na kontrolne kardiološke preglede, njih gotovo 37.000 što je dvostruko više nego 2016. godine. Slično stanje je i s ultrazvukom srca. Za taj pregled se čeka osam mjeseci.

I čekanje na magnetsku rezonancu se također produžilo. Prije tri godine je bila lista čekanja tolika da se na pregled čekalo devet mjeseci, a sada se čeka i dulje od godine.

- Liste čekanja su problem kojeg ima hrvatska medicina, ali i svjetska. Međutim, s prioritetnim listama čekanja svi pacijenti koji imaju sumnju u zloćudnu bolest bivaju riješeni unutar sedam dana - kaže ministar.

Za prvi onkološki pregled 2016. bile su 64 narudžbe, a taj broj je 2019. ostao isti. Međutim, zanimljiv je podatak da se vrijeme čekanja neočekivano povećalo. Za isti broj narudžbi pacijenti su prije tri godine čekali mjesec dana, a sada se čeka dva mjeseca.

Bivši ministar iz SDP-ove Vlade Siniša Varga rekao je kako su neke ustanove odustale od korištenja centralnog sustava za vođenje evidencije.

- Vratili su se natrag na crne tekice u džepovima medicinskih sestara i doktora - rekao je Varga za N1.

Liječnici, s druge strane, tvrde da nema crnih bilježnica, ali ima problema u sustavu, zagušenom centralnim naručivanjem.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • 07.02.2019.

    Jedan tako fin i kulturan gospodin oličenje dobrote i lijepog izražavanja.Kao sir Oliver i Superhik u jednoj osobi.

  • Zmar116 06.02.2019.

    Ili platite pregled iz svog đepa ili uđite u zonu gdje na kocku stavljate svoje zdravlje ,a možda i život...Besplatno zdravstvo za sve, je bila ostavština komunističke prošlosti...Jasno je da se HDZ sada želi konaćno obraćunati sa takvim sustavom,te uvesti besplatno zdravstvo,ali samo za povlaštenu elitu........

  • fenix77 06.02.2019.

    163 dana???, sve je to dobro za SSZ. Ercegovačka raja ne čeka toliko, rođe srede sve za 1 dan, naravno na teret RH, e da i oni ne ulaze u statistiku.

Komentiraj...
Vidi sve komentare