To je to što me zanima!

Umrla novinarka i aktivistica za ženska prava Vesna Kesić (72)

Inicijatorica je i suosnivačica Građanske inicijative za slobodu javne riječi, Centra za žene žrtve rata, Grupe za ženska ljudska prava, B.a.B.e., bavila se socijalnim istraživanjima, policy-analizom, pisanjem...
Vidi originalni članak

Novinarka i aktivistica Vesna Kesić umrla je noćas u Zagrebu u 73. godini, izvijestili su u nedjelju iz Hrvatskog novinarskog društva.

Diplomirala je psihologiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a magistrirala na New School for Social Research u New Yorku. Novinarstvom se bavila u prijeratnim hrvatskim i jugoslavenskim medijima: Startu, Nedjeljnoj Dalmaciji, Danasu, Mladini i Ninu, navode iz HND-a. 

U 96. GODINI Preminuo hrvatski ekonomist i član HAZU, dr. Dragomir Vojnić

Devedesetih je prešla u "čisti" aktivizam. Inicijatorica je i suosnivačica Građanske inicijative za slobodu javne riječi, Centra za žene žrtve rata, Grupe za ženska ljudska prava, B.a.B.e. i još koječega. Bavila se socijalnim istraživanjima, policy-analizom, pisanjem i uređivanjem.

Iz vremena devedesetih potječe i afera "Vještice iz Rija", kada, zajedno s još četiri novinarke i književnice: Dubravkom Ugrešić, Radom Iveković, Slavenkom Drakulić i Jelenom Lovrić, nije pristajala na jednostavne, crno-bijele prikaze ratnih događanja.

Tijekom devedesetih sustavno se bavila pitanjima ratnih silovanja tako da je s temom konstrukcije spola i etniciteta u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, i njihovom utjecaju na motivaciju ratnog nasilja, i magistrirala na njujorškoj New School for Social Research.

KREATOR RADIJSKOG NOVINARSTVA Umro je novinar Željko Matić

Novinarstvom se nastavila baviti pišući kao slobodnjakinja najčešće za alternativne medije, kao što je svojedobno bio ARKzin, te kasnije za razne neprofitne medijske portale. Neko je vrijeme radila i kao medijska savjetnica u tek uspostavljenom Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Richmond314 29.12.2020.

    Sretan ti put Vesna u neke druge krajeve gdje postuju osobe sa progresivnim uvjerenjima. Mracna vremena u kojima cak ni In memoriam ne izaziva postovanje. Nema nam napretka s ovakvim ljudima u Lijepoj nasoj. 

  • scipion delmatski 27.12.2020.

    Ovakvi likovi kad fulaju cijeli život, kad ništa ne postignu, završe sve u nekim udrugama za borbu za ženska prava, uglavnom budu destruktivne i protiv svega i svačega

  • NikolaTesla 27.12.2020.

    Profesija "aktivistica". Poznajem ih par takvih. Bježim čim ih spazim.

Komentiraj...
Vidi sve komentare