News

Komentari 12

Umro je novinar Željko Matić

Umro je novinar Željko Matić

Novinar Željko Matić, dugogodišnji urednik popularnih emisija na Radiju 101, umro je u Zagrebu, priopćio je HND. Pokrenuo je i uređivao neke od najslušanijih radijskih emisije poput Teme dana, Parlament Show-a itd.

Novinar Željko Matić, dugogodišnji urednik popularnih emisija na Radiju 101, umro je u Zagrebu, priopćilo je Hrvatsko novinarsko društvo u četvrtak.  

Matić je rođen 1961. godine u Šibeniku, novinarstvom se počeo baviti 1984., na Omladinskom radiju, kasnije Radio 101. Do 2014. bio glavni kreativac i urednik ključnih rubrika tog kultnog radija. Bio je urednik unutarnjopolitičke rubrike, urednik Društvene redakcije, urednik Informativnoga programa, glavni urednik i predsjednik Nadzornoga odbora.

Pokrenuo i uređivao neke od najslušanijih radijskih emisije Parlament show, Tema dana, Intervju tjedna, Scarface i dr., koje su postavile standard za radijske informativne emisije.

Devedesetih je sa suradnicima i novinarima od Radija 101 stvorio jedan od najutjecajnijih medija u Hrvatskoj, na kojem se neovisno izvještavalo i govorilo. Kasnije je radio i u drugim medijima , a od 2014. na televiziji N1, a potom na Z1, kaže se u objavi HND-a, čiji je aktivni član bio. 

Premijer Plenković izrazio sućut

 Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji novinara Željka Matića, istaknuvši da je pomicao granice novinarstva, kojem je posvetio čitav svoj život, i ostavio dubok trag u hrvatskom medijskom prostoru. 

- Sa žaljenjem sam primio vijest o iznenadnoj i preranoj smrti Željka Matića, cijenjenog radijskog i televizijskog novinara i urednika. Od novinarskih radijskih početaka sredinom osamdesetih do gledanih televizijskih emisija, pomicao je granice novinarstva kojem je posvetio čitav svoj život - stoji u brzojavu sućuti.

Bio je glavni kreativac i urednik Omladinskog radija, postavio je njegove ključne rubrike, sustavno promičući standarde radijskog informativnog novinarstva, a sa suradnicima je stvorio Radio 101.  U brojnim radijskim i televizijskim emisijama vješto i profesionalno obrađivao je goruće društveno-političke teme.

- Željko Matić ostavio je dubok trag u hrvatskom medijskom prostoru, a njegovim odlaskom izgubili smo sjajnog novinara i velikog čovjeka, istaknuo je predsjednik Vlade izražavajući, uime Vlade i osobno, sućut obitelji.

Najčitaniji članci