To je to što me zanima!

UN je usvojio rezoluciju kojom se traži hitno primirje u Gazi: Hrvatska je glasala protiv...

Glavna skupština Ujedinjenih naroda usvojila rezoluciju koja poziva na hitno, trajno i trenutno primirje. Hrvatska je bila među 14 zemalja koje su glasovale protiv usvojene rezolucije
Vidi originalni članak

Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se traži "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje" u Gazi.

Dokument, sastavljen pod sponzorstvom Jordana i arapskih zemalja, stavljen je na glasanje na izvanrednoj sjednici Općoj skupštini UN-a na kojoj se raspravljalo o gotovo trotjednom ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, koji je započeo nakon brutalnog napada militanata Hamasa na izraelske civile 7. listopada.

POGLEDAJTE VIDEO:

Jordanska rezolucija usvojena sa 120 glasova za, 14 protiv i 45 suzdržanih. Hrvatska je bila među 14 zemalja koje su glasovale protiv usvojene rezolucije. Usvajanju su se žestoko usprotivile Sjedinjene Države i Izrael. Za usvajanje rezolucije bila je potrebna dvotrećinska većina. 

Rezolucije Opće skupštine neobvezujućeg su karaktera.

U dokumentu se osuđuju svi zločini protiv izraelskih i palestinskih civila i njime se poziva na "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje koje vodi do prekida neprijateljstava" i zahtijeva "nesmetano pružanje osnovnih dobara i usluga" Gazi. Osuđuju se 'sva djela nasilja protiv palestinskih i izraelskih civila, uključujući sva djela terora i neselektivnih napada, kao i sva djela provokacije, poticanja i razaranja'. Također se poziva na 'trenutačno i bezuvjetno oslobađanje' svih zarobljenih civila te se zahtijeva njihova sigurnost, dobrobit i humano postupanje u skladu s međunarodnim pravom.

PRIJETI KATASTROFA Jordanski šef diplomacije: Izrael je započeo kopnenu ofenzivu

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan rezoluciju je nazvao sramotnom.

- Stidite se. Ovo je mračan dan za UN i čovječanstvo. Ova smiješna rezolucija ima obraza pozivati na primirje. Njezin cilj je da se Izrael prestane braniti od Hamasa kako bi nas mogao žive zapaliti - rekao je.

Američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield kazala je da se dokumentom daje legitimitet Hamasovoj brutalnosti.

POZVAO NA OSLOBAĐANJE TAOCA Dok rat u Gazi bjesni, papa Franjo predvodio molitvu za mir

Uz Izrael, SAD i Hrvatsku, od članica EU-a protiv rezolucije su glasovale Austrija, Mađarska i Češka.

Većina članica EU-a bila je suzdržana, ali Francuska, Irska i Belgija bile su "za".

- Rezolucija šalje snažnu poruku da je stvarno bilo dosta. Ovaj rat mora stati, pokolj protiv naših ljudi mora prestati, a humanitarna pomoć mora početi ulaziti u Pojas Gaze - rekao je palestinski izaslanik pri UN-u Rijad Mansur novinarima.

GLASNOGOVORNIK VOJSKE: 'Izraelske kopnene snage intenziviraju djelovanje u Gazi'

Rezolucija je usvojena u vrijeme pojačanih izraelskih napada na Gazu koji mnogi vide početkom kopnene invazije na to područje.

Idi na 24sata

Komentari 175

  • zrno soli u glavi 28.10.2023.

    Bolje grob nego rob.

  • m.m.9 28.10.2023.

    ..samo briši..komentar je bio bez uvrede, samo istina..što više brišeš, to jači duh.. istina nepoželjna..

  • Ivan111_1 28.10.2023.

    Trebamo samo definirati da su židovi izvor zla u svijetu...Shakespeare je rekao; židov je utjelovljenje zla... "the merchant of Venedict"

Komentiraj...
Vidi sve komentare