To je to što me zanima!

Uništena jedinstvena instalacija iznad Baške: Vandali razbili Kap

Šokirani smo i ogorčeni spoznajom da je u nepovrat otišao sav trud onih koji su to jedinstveno djelo stvorili, kao i onih koji su ga teškom mukom, uz pomoć helikoptera, ondje postavili, kaže načelnik Toni Juranić.
Vidi originalni članak

Nepoznati vandal ili više njih uništili su umjetničku instalaciju čileanskog arhitekta hrvatskog podrijetla Smiljana Radića i njegove partnerice Marcele Correa postavljenu na lokalitetu Ljubimer iznad Baške na Krku, piše Novi list.

Unikatna instalacija Kapi bila je sastavljena od dva elementa, a postavljena je u sklopu programskog pravca Lungomare Art u programu EPK Rijeka 2020. 

Načelnik Toni Juranić za Novi list je rekao da je prethodno već oštećena Kap napukla uslijed pomicanja s izvorne lokacije i naznaka udaranja o nju tvrdim predmetom te je sad potpuno uništena. 

– Pretpostavke da je do oštećenja, a sad i potpunog puknuća jedne od dviju ondje postavljenih Kapi došlo zbog nekvalitetne proizvodnje spomenutih elemenata napravljenih od zamućenog stakla, barem prema nalazima stručnjaka, odnosno vještaka kojeg je angažirala tvrtka u kojoj su spomenute skulpture stvorene, pokazale su da je oštećenje ipak rezultat ljudske radnje, odnosno udaranja nečim tvrdim o njih - rekao je Toni Juranić.

Čim su saznali da je jedna od Kapi uništena podnijeli su prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

– Šokirani smo i ogorčeni spoznajom da je u nepovrat otišao sav trud onih koji su to jedinstveno djelo stvorili, kao i onih koji su ga teškom mukom, uz pomoć helikoptera, ondje ne tako davno postavili. Nažalost, uništena je jedinstvena, vrijedna i od javnosti prepoznata atrakcija koja je taj lokalitet, ali i Bašku, pa i cijeli otok Krk, proteklih mjeseci nedvojbeno učinila još atraktivnijom i posebnijom turističkom i umjetničkom destinacijom - rekao je Juranić.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • os-lega 30.06.2021.

    Ma to je samo performans umjetnika.

  • kormilar 29.06.2021.

    Mladi se ponašaju po ugledu na starije! Nažalost!

  • Brucka 29.06.2021.

    Sačuvaj me Bože Hrvatske kulture i....

Komentiraj...
Vidi sve komentare