Obavijesti

News

Komentari 31

Uništena jedinstvena instalacija iznad Baške: Vandali razbili Kap

Uništena jedinstvena instalacija iznad Baške: Vandali razbili Kap

Šokirani smo i ogorčeni spoznajom da je u nepovrat otišao sav trud onih koji su to jedinstveno djelo stvorili, kao i onih koji su ga teškom mukom, uz pomoć helikoptera, ondje postavili, kaže načelnik Toni Juranić.

Nepoznati vandal ili više njih uništili su umjetničku instalaciju čileanskog arhitekta hrvatskog podrijetla Smiljana Radića i njegove partnerice Marcele Correa postavljenu na lokalitetu Ljubimer iznad Baške na Krku, piše Novi list.

Unikatna instalacija Kapi bila je sastavljena od dva elementa, a postavljena je u sklopu programskog pravca Lungomare Art u programu EPK Rijeka 2020. 

Načelnik Toni Juranić za Novi list je rekao da je prethodno već oštećena Kap napukla uslijed pomicanja s izvorne lokacije i naznaka udaranja o nju tvrdim predmetom te je sad potpuno uništena. 

– Pretpostavke da je do oštećenja, a sad i potpunog puknuća jedne od dviju ondje postavljenih Kapi došlo zbog nekvalitetne proizvodnje spomenutih elemenata napravljenih od zamućenog stakla, barem prema nalazima stručnjaka, odnosno vještaka kojeg je angažirala tvrtka u kojoj su spomenute skulpture stvorene, pokazale su da je oštećenje ipak rezultat ljudske radnje, odnosno udaranja nečim tvrdim o njih - rekao je Toni Juranić.

Čim su saznali da je jedna od Kapi uništena podnijeli su prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

– Šokirani smo i ogorčeni spoznajom da je u nepovrat otišao sav trud onih koji su to jedinstveno djelo stvorili, kao i onih koji su ga teškom mukom, uz pomoć helikoptera, ondje ne tako davno postavili. Nažalost, uništena je jedinstvena, vrijedna i od javnosti prepoznata atrakcija koja je taj lokalitet, ali i Bašku, pa i cijeli otok Krk, proteklih mjeseci nedvojbeno učinila još atraktivnijom i posebnijom turističkom i umjetničkom destinacijom - rekao je Juranić.