To je to što me zanima!

'Upad' u zloglasnu bandu stoji 10 dolara, ali onda ide teži dio

Da bi pristupili bandi, dovoljno je uplatiti 10 dolara. Nakon toga, treba preći najmanje pet razina da bi se uspeli na sam vrh hijerarhije gdje su oni koji odlučuju o likvidacijama
Vidi originalni članak

Jedna od najozloglašenijih i najopasnijih bandi na svijetu Mara Salvatrucha, poznata i kao MS-13, broji gotovo 20.000 članova, a široj javnosti je postala poznata po brutalnim likvidacijama neprijatelja.

Postoji više teorija koje pokušavaju objasniti izvorište naziva ove opake bande. Neki tvrde da je nastala po ulici La Mara u San Salvadoru kojoj je dodano ”Salvatrucha” po istoimenim gerilcima koji su se borili u građanskom ratu. Na nekim jezicima Mara znači banda, a Salvatrucha je naziv za osobu iz Salvadora.

Banda je počela djelovati 1980. godine u Los Angelesu i prvotno je ona štitila imigrante iz Salvadora od ostalih bandi. S godinama su rasli i postali nasilniji, a kako bi ih policija lovila i deportirala natrag, počeli su djelovati i u zemljama iz kojih su dolazili u SAD - El Salvador, Honduras, Meksiko…

Banda se bavi pljačkama, iznudama, trgovinom ljudima, oružjem i drogom te izvršavanjem naručenih ubojstava i otmica.

Vrhovni sud El Salvadora proglasila je bandu terorističkom skupinom, a 2012. godine američko Ministarstvo financija proglasilo je MS-13 kriminalnom organizacijom.

Pet razina do vrha hijerarhije

Da bi pristupili bandi, dovoljno je uplatiti 10 dolara. Nakon toga, treba prijeći najmanje pet razina da bi se uspeli na sam vrh hijerarhije, informacija je do koje su istražitelji došli istražujući tri različita ubojstva iz kojih stoji MS-13, javlja Daily Mail.

Na čelu bande su oni koji donose odluke o likvidacijama, ali ne "prljaju svoje ruke".  Glavešine mlađim i niže rangiranim članovima bande daju naredbe o tome koga će premlatiti, silovati ili ubiti.

"Nisu kao vojska, ali lokalne organizacije su organizirane tako da se jasno zna čije je ovlaštenje nužno da bi se izvršile određene radnje", kazao je za Washington Post Rod Rosenstein, jedan od vodećih američkih odvjetnika u Marylandu.

Meta su djeca iz nesređenih obitelji

Banda cilja na djecu, od osam godina pa naviše, koja žive u urbanim sredinama s velikim postotkom imigranata iz Središnje Amerike. To su djeca poznata po "rizičnom ponašanju", koja dolaze iz nesređenih obitelji i koju mogu bez puno problema privući u bandu.  

Bolna inicijacija i dokazivanje bandi

Pristupanje bandi nije nimalo bezbolno. Naime, novajliju na 13 sekundi ostali kolege nemilosrdno mlate. Nakon toga, u probnom periodu novi članovi ( "chequeos" ili "cheqs") se moraju ostalima dokazati tako da nekoga ubiju ili počine neki drugi zločin. Na taj način, smatra se, pridobivaju povjerenje ostalih te dokazuju svoju lojalnost bandi.

Onaj tko prekrši pravila, mora platiti 

Jednom kada pristupe, od članova se očekuje bespogovorna poslušnost. Ako svojim postupcima naškode ekipi, odgovorne čekaju sankcije. Primjer toga je Montufar-Bautista, tinejdžer koji je nađen kako pluta u rijeci. Na tijelu je imao masnice i ubodne rane. Tinejdžer je uskoro trebao pristupiti bandi, no prekršio je jedno od ključnih pravila - prijavio je policiji da su ga članovi bande kamenovali. Na kraju je platio životom.

Svaki tjedan daju bandi zarađeni novac

Na tjednim sastancima, novajlije, domaći dečki i stariji članovi prilažu novac koji su kriminalnim aktivnostima u proteklom tjednu zaradili za bandu. Glavešine koje odlučuju o likvidacijama, obično su u bazi u El Salvadoru, a putem društvenih mreža i mobitela stalno ih se informira o zbivanjima u bandi. 

Članstvo u bandi je doživotno

Članstvo u bandi je doživotno. Jednom kada pristupite ekipi, izaći možete samo "nogama naprijed". Mladi Edgar Guzman 2004. godine prebjegao je pješice iz Gvatemale u SAD kako bi pobjegao od bande. Američka administracija ubrzo ga je deportirala,a deset dana kasnije, ovaj 16-godišnjak pronađene izrešetan nekoliko ulica dalje od svojeg doma. 

Sličnu sudbinu imao je i Ernesto "Smokey" Miranda, jedan od osnivača bande. Nakon deportacije, u San Salvadoru pokušavao je započeti novi život. Tada već obiteljski čovjek, student prava, odbio je prisustvovati slavlju povodom puštanja iz zatvora jednog člana bande. Nekoliko sati kasnije pronađen je izrešetan na pragu svojeg doma.

 

Idi na 24sata

Komentari 32

  • Aibavhcs 22.03.2017.

    ovi su amateri za HDZ

  • djberg34 22.03.2017.

    Uvjeren sam da su to sve skolovani momci koji su samo malo upali u lose drustvo

  • Boki8 22.03.2017.

    Sve je vise i vise ovakvih organizacija po evropi. Trumph hoce da ih deportuje a Amerika je i napravila ove ovakve bande. Unistavajuci njihove zemlje primorala ih na bjedu i siromastvo da bi Amerika bila gazda. Bas isti slucaj sa teroristima iz arapskih zemalja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare