To je to što me zanima!

Ured predsjednika: Mesić je govorio u kondicionalu

Ured predsjednika je poslalo priopćenje o izjavi Mesića o slanju vojske u RS. Očitovali su se zbog 'nervoza i neutemeljenih reagiranja iz RH i regije'
Vidi originalni članak

Ured predsjednika je poslao priopćenje o Mesićevoj izjavi o slanju vojske u Republiku Srpsku. U priopćenju piše da su se odlučili očitovati zbog 'nervoza i neutemeljenih reagiranja iz Hrvatske i regije'. Dodaju da je Mesić o vojnoj intervenciji govorio u kondicionalu te da ju je rekao u neformalnom razgovoru s novinarima. Ured smatra da Mesićeve riječi treba shvatiti kao radikalno formulirano upozorenje da svijet ne bi smio zatvarati oči pred politikom Milorada Dodika kao što je predugo zatvarao oči pred politikom Slobodana Miloševića. Predsjednik je želio krajnje jasno reći kako bi raspad nama susjedne i prijateljske BIH za Hrvatsku bio apsolutno neprihvatljiv.
Mesić je podsjetimo, u neformalnom razgovoru izjavio da bi u slučaju da Milorad Dodik raspiše referendum o odcjepljenju Republike Srpske od BIH poslao vojsku da prekine koridor u bosanskoj Posavini. Kasnije je njegovu izjavu ublažio njegov Ured riječima da je to bila politička poruka, a ne objava rata Dodiku. Napomenuli su i da Mesić zna da prema Ustavu ne može zapovjediti Oružanim snagama da prijeđu granicu Hrvatske. 
Na Mesićevu je izjavu reagirao Milorad Dodik, premijer Republike Srpske koji je rekao da Mesićeve 'radikalno-ekstremne izjave, za koje smo mislili da se više neće čuti u našoj regiji, predstavljaju klasični ratnohuškački zov. Naglasio je da su one dramatične jer je Mesić još predsjednik i vrhovni zapovjednik vojske u Hrvatskoj koja je članica NATO-a'. Reagirao je i član predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. U njegovom priopćenju se Mesića optužuje za razbijanje Jugoslavije i dodaje da bi odlazeći predsjednik 'sada ratovao i u BiH'. Boris Tadić, predsjednik Srbije je pak rekao da će o Mesićevoj izjavi govoriti ispred Vijeća sigurnosti u UN-u.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • user_43623 21.01.2010.

    Srbi izvrću povijesne fakte,a da nebi jednu izjavu !molim vas ! I da odmah ispravimo novinarsku grešku iz prve rečenice teksta-Brčko nije u tzv.rs,nego je distrikt.Iako neupitno provode srbizaciju te općine,gdje su imali 27% prije rata,makar je ,eto na papiru neutralna.Na primjeru ovoga grada najzornije se ocrtava američko nepoznavanje Balkana uopće.Srbi jednostavno neznaju dijeliti ništa s drugima.Povijesna pogreška Amera !

  • DadaZu 21.01.2010.

    E moj Mesicu, da si takve stvari prico prije 15 godina kad se stvarala drzava na zlocinu mozda bi ti i netko vjerovao a sada samo ispadas stara budala koja nezna di bi sa svojom glavom.

  • Bili Joso 21.01.2010.

    To što je Mesić izjavio, to bi i NATO snage učinile. Tadić i Dodik hvataju se Mesićevih izjava ko pijani plota. Diže se nepotrebna prašina. Politika u prahu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare