To je to što me zanima!

Uskok i policija razbili skupinu utajivača poreza, oštetili su proračun za 2,6 milijuna kuna

Osmero osumnjičenika su, ističe policija, organizirali nabavu robe od inozemnih dobavljača za zagrebačku tvrtku, pri čemu su kao prividne kupce i prodavatelje koristili tvrtke kojima je upravljao 44-godišnjak
Vidi originalni članak

Uskok je pokrenuo istragu protiv 12-ero hrvatskih državljana i jedne tvrtke zbog sumnje da su utajom PDV-a oštetili državni proračun za 2,6 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je izvijestilo da je rješenje o istrazi doneseno na temelju kaznenih prijava PU bjelovarsko-bilogorske i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, dok je policija priopćila da se 12-ero hrvatskih državljana i jedna tvrtka sumnjiče za utaju poreza ili carine, zlouporabu položaj i ovlasti, pomaganje i poticanje na ta nedjela te davanje i primanje mita u sastavu zločinačkog udruženja.

OD PODUZETNIKA Uskok optužio djelatnike Grada Zagreba za primanje mita

Bjelovarsko-bilogorska policija je precizirala da je 36-godišnji voditelj poslovanja jedne zagrebačke tvrtke, od siječnja 2020. do ožujka 2022. posredstvom 44-godišnjaka povezao osam osumnjičenih direktora, voditelja poslovanja i zaposlenika nekoliko tvrtki radi zarade utajom PDV-a

Osmero osumnjičenika su, ističe policija, organizirali nabavu robe od inozemnih dobavljača za zagrebačku tvrtku, pri čemu su kao prividne kupce i prodavatelje koristili tvrtke kojima je upravljao 44-godišnjak. Pritom su koristili okolnost da tvrtke koje nabavljaju robu iz drugih članica EU nisu dužna plaćati plaćanje PDV-a prilikom stjecanja robe, već su dogovarajući iznos tog poreza dužni platiti u državni proračun tek prilikom prodaje robe u RH.

Na taj način je skupina umanjila obvezu PDV-a za najmanje 1,8 milijuna kuna, a kako su petorica osumnjičenika podizala preostali novac s računa tvrtki u iznosu od 841.089 kuna, prouzročena je ukupna šteta za državni proračun od 2,6 milijuna kuna.

ISTRAGA U TIJEKU Uhićeni za krađu 12 katalizatora s automobila u Rijeci i okolici

Tijekom istrage o utaji PDV-a, policija i tužiteljstvo su razotkrili da se za jedan postupak javne nabave kao jedan od potencijalnih podizvoditelja radova u vrijednosti od 14,2 milijuna kuna javio obrt 73-godišnjaka koji je radi dobivanja poslova, u dogovoru sa 45-godišnjakom i 47-godišnjakom, zatražio informacije o natječaju od 45-godišnjeg investitora.

Kako je 45-godišnji investitor na to pristao, kontinuirano je trojici osumnjičenika dostavljao informacije i osigurao da izvođači angažiraju obrt 73-godišnjaka za poslove u vrijednosti od 42,8 milijuna kuna. Zauzvrat je 73-godišnjak dao 45-godišnjaku novac, platio popravak automobila i kupio mobitel, a dvojcu isplatio najmanje 128.108 kuna.

Mediji pišu da je 73-godišnjak podmićivao 45-godišnjeg referenta u HEP Toplinarstvu koji je radio u komisiji za nabavu HEP Toplinarstva. Policija nadodaje da su tijekom kriminalističkog istraživanja, u kojem je sudjelovalo 120 policajaca, obavljene pretrage domova i drugih prostorija te dva knjigovodstvena ureda na 31 lokaciji u Zagrebu i Zagrebačko županiji.

U pretragama su pronađeni mobiteli, prijenosna računala, nosači podataka, novac, pištolj, pumperica, automatska puška i nekoliko pušaka. Uskok zaključuje da je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare