To je to što me zanima!

Za dan RS-a 99,8 %: 'Dodik se mora suočiti s posljedicama'

Sama sloboda je Srbima bila garantirana onda kad su imali državu. Zato je Republika Srpska kao država važna. RS je država, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a
Vidi originalni članak

U Republici Srpskoj u nedjelju se održao referendum na kojem su se birači mogli izjasniti žele li da se 9. siječnja nastavi obilježavati kao dan RS-a i to unatoč pravorijeku Ustavnog suda BiH koji je zaključio kako je riječ o neustavnom prazniku koji diskriminira Hrvate i Bošnjake. Referendum je uspio jer je na njega izašlo više od 50 posto birača.

Siniša Karan, predsjednik Republičke komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj nešto poslije 21 sat objavio je da je prema još uvijek nepotpunim podacima na referendum izašlo između 56 i 60 posto građana tog BH entiteta. 

Neslužbenim rezultatima, odnosno nakon obrađenih 71,09 posto glasačkih mjesta spomenuti datum podržalo je 99,79 posto glasača. 

- Sama sloboda je Srbima bila garantirana onda kad su imali državu. Zato je Republika Srpska kao država važna. RS je država. RS je u Daytonski mirovni sporazum i BiH unijela svoj teritorij, efektivnu vlast i narod koji je htio Republiku. To su kriteriji za državu - rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.  

U skupštini RS-a Dodik je rekao:

 - 9. siječanj su potvrdili građani koji se nisu htjeli odreći tog datuma. Srpski narod je pokazao političku zrelost i odlučnost te da će na svaki pokušaj  ponižavanja RS-a odgovoriti na ovakav način. Ovaj dan će ući u povijest RS-a. Imali smo pravo na referendum bez obzira na sve zabrane.

'Dodik će se morati suočiti s posljedicama neustavnog referenduma'

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u nedjelju kako će se Milorad Dodik i svi drugi koji su odgovorni za organiziranje referenduma u Republici Srpskoj morati suočiti s posljedicama tog protuustavnog i nezakonitog postupka.

Izetbegović, bošnjački član predsjedništva, je rekao novinarima u Sarajevu kako kako je referendum o danu RS-a koji je tijekom dana provođen na njegovu teritoriju eklatantan primjer kršenja Daytonskog sporazuma, ustava i zakona.

"Reakcija na to ne može se izbjeći", kazao je Izetbegović pojašnjavajući kako pri tom misli prije svega na pravosudna tijela Bosne i Hercegovine ali i na međunarodnu zajednicu. 

Izetbegović je kontrastirao kako je Dodik upornim inzistiranjem na organiziranju referenduma kojega je zabranio Ustavni sud BiH sam sebe odveo u izolaciju.

Ponovo je kako je u pitanju inat no ovoga puta on prelazi sve granice dopuštenog, kazao je Izetbegović.

"Viđali smo to u zadnjih par desetljeća od strane srpskih i srbijanskih vođa i vidjeli smo kako se to završava. Ovo nije prvi iracionalni inat. Ti ljudi vuku konopac dok ne pukne, a onda naravno padnu na leđa. Mislim da će se postepeno dogoditi reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Husein, Gadafi i Milošević prkose i kako to izgleda", zaključio je Izetbegović.

 

Idi na 24sata

Komentari 510

  • spidyroller 26.09.2016.

    Biti će pozvan na odgovornost zbog onih 0,2 posto?

  • skipi 26.09.2016.

    Prokletnici jedni uvijek ste bili povodnicima ratova nadamo se da će vas sustići kazna ma bilo koja od čovjeka i od boga

  • spidyroller 26.09.2016.

    koliko galame za ništa.Kome smeta taj praznik ne treba ga slaviti niti držati do njega ali će mnogima biti dobar jer će vjerojatno biti neradni dan.

Komentiraj...
Vidi sve komentare