To je to što me zanima!

Uspješno operirali dječaka kojeg je spasio helikopter

Utrka s vremenom: Madića (16) je helikopter HV-a prebacio je do Splita jer je zrakoplovu Vlade RH, kojim je letio na Rebro, prekratka pista u Mostaru
Vidi originalni članak

Ljubitelji nogometa koji su se zatekli na tribinama mostarskog nogometnog stadiona od subotnje utakmice Zrinjskog i Slavije nisu očekivali ništa spektakularno. Tako je i počelo, još jedna u nizu utakmica koja u prvih pola sata nije iznjedrila ni jedan pogodak. No umjesto da lopta napokon sijevne u mrežu, na čuđenje posjetitelja i igrača sijevnuo je helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MI-8. Okupljeni na stadionu piljili su zbunjeno. Zvižduk suca zamijenila je zaglušujuća buka propelera helikoptera miješajući se sa zavijanjem sirene kola Hitne pomoći koja su jurila prema stadionu.
Liječnici KBC-a Mostar u helikopter su ukrcali mladića J. Č. (16) iz Širokog Brijega. Zbog krvarenja u mozgu hitno je prebačen u Split, a potom avionom Vlade Republike Hrvatske u KBC Zagreb, gdje je hitno operiran.
- Operacija je prošla u redu, mladić je stabilno i na respiratoru - rekla nam je dežurna liječnica na neurokiruškoj intenzivnoj dr. Adanić. A drama J. Č. počela je već u subotu rano ujutro, kad je osjetio da ne može pričati i da mu je ukočena lijeva strana lica. U širokobriješkoj hitnoj nisu mu mogli pomoći te su ga prebacili u mostarsku bolnicu. Magnetna rezonanca pokazala je da mladić mora na hitnu operaciju koju ne mogu izvesti u BiH. Zbog teškog stanja transport autom nije dolazio u obzir te su liječnici zatražili pomoć od političara. Hrvatski državni vrh odmah je odobrio polijetanje Vladina aviona. No iako je mostarski gradonačelnik otvorio aerodrom, zbog prekratke piste Vladin avion nije mogao sletjeti. Budući da BiH nema helikopter za medicinski prijevoz, u pomoć je stigao helikopter HRZ-a, koji je iz Divulja poletio u 20.02 sati. Kako je bolnica u blizini stadiona, travnjak je bio jedino mjesto gdje je mogao sletjeti. Nakon slijetanja u 20.40 sati i ukrcaja mladića, helikopter je krenuo za Split, gdje ga je u 21.20 sati na splitskim Firulama prepustio pilotu Vladina aviona. Već u 22.10 sati preuzeli su ga neurokirurzi. Inače, mladiću je nedavno preminuo otac.

VOJNI HELIKOPTER STALNO U ZRAKU ZBOG SPAŠAVANJA
Slučajevi slijetanja helikoptera na nogometne stadione pamte se samo tijekom Domovinskog rata. U mirnodopsko vrijeme nije zabilježeno ni jedno slijetanje na stadion. Helikopteri HRZ-a prošlog vikenda su se zbog medicinskih letova dizali osam puta.

RUSKI HELIKOPTER ZA MEDICINSKE LETOVE
Mi-8 je transportni helikopter sovjetske proizvodnje. Najveća  brzina mu je 260 km/h, a najveća visina leta 4500 metara. Nosivost mu je do 3000 kilograma.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • numero uno 15.08.2010.

    dječaku želim brzo ozdravljenje ali mene zanima tko je taj mali da je uspio dobiti takav tretman. jer poznato je mnogo slučajeva gdje lječnici ne reagiraju tako a kamoli Vlada.

  • rođin rođo1 15.08.2010.

    bolje biti i cigan,a imati srce i dušu,a ne kao pojedine hrvatine ovdje koji se busaju u prazna prsa.

  • rođin rođo1 15.08.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

Komentiraj...
Vidi sve komentare