To je to što me zanima!

Usuglasili su rezoluciju o Siriji: Napad ako prekrše dogovor

Rusi su pristali da se u rezoluciji spomene poglavlje koje omogućava da se protiv neke države primijeni vojna sila ako je to neophodno za očuvanje sigurnosti i mira
Vidi originalni članak

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a dogovorile su se noćas oko prijedloga rezolucije za Siriju, piše Bild.

Rezolucija obvezuje Siriju da svoj arsenal kemijskog oružja preda međunarodnoj zajednici. 

Podsjetimo, u Siriji je u kolovozu došlo do napada kemijskim oružjem u kojem je poginulo 355 ljudi. Nakon toga je SAD Siriji počeo prijetiti napadom, a Rusija je predložila da do napada ne dođe ako Sirija preda oružje. 

Uslijedili su pregovori. Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i SAD pregovarali su danima. Rusija se protivila nacrtu povelje, a dogovor je postignut nakon što su Rusi konačno pristali da se u rezoluciji spomene poglavlje koje omogućava da se protiv neke države primijeni vojna sila ako je to neophodno za očuvanje mira i sigurnosti. Ipak Sirija i SAD i dalje usuglašavaju neke stavove među kojima je i način na koji će biti uništeni bojni otrovi. 

SAD je zadovoljan napretkom u pregovorima, a Rusija je rekla kako će za eventualno pokretanje vojne akcije protiv Sirije, ako se ne bude držala dogovorenog, biti potrebna nova rezolucija. 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • Mike Tyson 27.09.2013.

    da je Hitler ziv svijet bi bio puno bolji

  • The_Man 27.09.2013.

    long live putin, lavrov, kim, maduro, corra, morales, fidel, ahmedinedžad, asad i ostali borci protiv državnog terorizma usa i cionističkog režima!

  • The_Man 27.09.2013.

    vlado je pokazo jenkijima da je sila i da će im razbit surlu već u gruziji kad se onaj sakašvili zaigro kad su ga ohrabrili i izdali njegovi nato saveznici!

Komentiraj...
Vidi sve komentare