To je to što me zanima!

Utajili milijune na uvozu skupih auta, kupci i iz vrha nogometa

Kako navodi Jutarnji list, radi se o velikoj međunarodnoj akciji u kojoj su sudjelovali i njemački, češki, slovački i bugarski istražitelji. Uhićena skupina na PDV-u je utajila više od 3 milijuna kuna
Vidi originalni članak

Zbog ilegalnog uvoza skupocjenih automobila za biranu klijentelu u četvrtak se na meti Uskoka i policije našlo desetak ljudi i tvrtki osumnjičenih za milijunske prevare s PDV-om i drugim uvoznim davanjima, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih istrazi.

Prema neslužbenim podacima istražitelji su nakon uhićenja pretresli domove i poslovne prostore osumnjičenih. Nakon policije očekuje ih ispitivanje u Uskoku koji može pokrenuti istragu i od suda zatražiti određivanje istražnog zatvora.

OBJAVILA RIJEČKA POLICIJA Prijavili su dvoje: Utajili više od 1,6 milijuna kuna poreza

Među uhićenima je, kako se doznaje, i navodni organizator, 48-godišnji Ivan Inja Bašić od ranije poznat iz stupaca crne kronike kao dio skupine kradljivaca automobila pod vodstvom pukovnika Željka Maglova. U tom je postupku oslobođen, a pisalo se i da mu je u dvorište kuće u Zagrebu 2012. bačena bomba.

Jutarnji list navodi da su po zamolnicama iz Hrvatske u ovoj akciji provedene i ciljane pretrage u inozemstvu. Njemačka policija navodno je upala u tvrtku supružnika Bašić na području Münchena, dok je češka policija pretražila poslovni prostor njihove tvrtke u Pragu. U financijskom dijelu istrage sudjelovao je i Samostalni sektor za financijske istrage Ministarstva financija, tzv. porezni Uskok.

Istražitelji su otkrili da je Bašić pri uvozu pojedinih automobila koristio nekoliko fiktivnih tvrtki u Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj, koje su između sebe, ali i spomenutim tvrtkama u Hrvatskoj izdavale fakture u kojima se prikazivalo da je izvršena obveza plaćanja PDV-a, što zapravo nije učinjeno, navodi dnevnik.

Na taj je način iz Njemačke uvezeno tridesetak automobila, a porezi nisu plaćeni ni u jednoj zemlji. Državni proračun time je prema neslužbenim podacima oštećen za preko tri milijuna kuna.

MEĐU NJIMA I POLICAJAC Na meti Uskoka 'ekipa' koja je na uvozu auta utajila milijune

Kupcima automobila dokumentacija se činila urednom i nema dokaza da su znali da nije plaćen PDV, pa nitko od kupaca nije ni obuhvaćen istragom. Među kupcima automobila su, navodi Večernji, Zlatko Dalić, menadžeri Nikky Arthur Vuksan, Marko Naletilić i Ivan Bulat iz NK Šibenik...
 

Idi na 24sata

Komentari 91

  • dektiva3 13.12.2019.

    Ja kupio kod ovlaštenog prodavača,kako nisam čuo za tog inju,odgrišću si jaj. !

  • domagoj264 06.12.2019.

    Jel niste prije par tjedan pisali da je Dalic vozi bmw7 vec godinama koji je dobio na poklon od šeika.???

  • Kiki1234_1 06.12.2019.

    Click motors se zvao 'salon' zapravo prljavi novac.

Komentiraj...
Vidi sve komentare