To je to što me zanima!

Dan poslije užasa u rafineriji: Opečeni gasitelj još u bolnici

Požar je buknuo u ponedjeljak u Ininoj rafineriji u Sisku. Spasioci su evakuirali ljude koji žive u blizini rafinerije te cijeli vrtić. Gusti dim se dizao do 500 metara u zrak
Vidi originalni članak

Vatrogasci su cijelu noć čuvali požarište Inine rafinerije u Sisku. Počeo je i očevid kojim će se utvrditi zašto je u ponedjeljak buknuo požar. Vatrogasci su se, podsjetimo, s vatrom borili satima. Gusti dim se dizao 500 metara, a spasioci su evakuirali ljude koji žive u blizini rafinerije te cijeli vrtić. 

U gašenju požara ozlijeđeno je šest vatrogasaca. Dvojica su prilikom akcije uganula nogu, a trojica su se nagutala dima. Jedan od vatrogasaca zadobio je opekline po rukama. On je još zadržan u sisačkoj bolnici.

Direktor Sisačke rafinerije Damir Butković je u utorak rekao  kako još nisu uspjeli utvrditi kolika je šteta na postrojenjima jer prvo moraju očistiti cjevovode od pjene za gašenje požara.

- Tek tada ćemo moći istražiti što je uzrok nesreće. Jedan vatrogasac još je ostao u bolnici - izvijestio je Butković.

Rafineriju je u ponedjeljak obišla i premijerka Jadranka Kosor i zahvalila se sisačkim vatrogascima te vatrogascima koji su iz ostalih krajeva zemlje došli pomoći. Ministar zaštite okoliša Branko Bačić je pak na pitanje hoće li Ina platiti kaznu zbog požara u rafineriji rekao kako čekaju završetak istrage. Tvrdi i kako građani Sisak imaju u ovom trenutku svjež zrak. 

Ina: Tijekom požara nije bilo zagađenja zraka

Iz Ine su se oglasili u utorak priopćenjem vezanim za požar sisačke Rafinerije:

- Rafinerija nafte Sisak poduzela je u ponedjeljak sve mjere kako bi ugašeno požarište bilo u potpunosti sigurno za okruženje uključujući i 24 satni nadzor. U tijeku je policijski očevid kojim treba utvrditi kako je došlo do požara, a nakon završetka očevida i uspostave sigurnih uvjeta za daljnje aktivnosti pristupit će se utvrđivanju okolnosti požara i materijalna šteta. U tijeku je čišćenje lokacije te preostalih zaostalih ugljikovodika. U nastavku, poduzet će se sve potrebne mjere kako bi se što prije normalizirao rad postrojenja u Rafineriji - ističe se u priopćenju. 

Posebno se naglašava kako tijekom požara nije bilo prekoračenja koncentracije tvari u zraku  koje imaju utjecaja na okoliš. U Sisku su se oglasile i udruge za zaštitu okoliša, Sisačka eko-akcija je ponovno ustvrdila kako inzistira na modernizaciji Rafinerije koja još nije završena, te naglasila kako joj nije cilj zatvoriti rafineriju nego je modernizirati i razvijati bez posljedica na okoliš. 

Idi na 24sata

Komentari 20

  • 25sat 21.06.2011.

    Ajme, koji ekocid, a mene prcaju na ekotestu za registraciju auta !

  • invoker88 21.06.2011.

    Sisak ima svjež zrak? HAHAHAH. Jedino onima koji tu žive već godinama, njima je to normalno, al' drugima baš i nije.

  • zvijerka_86 21.06.2011.

    evo kak će Jaca predstaviti Sisak Eu komisiji _ velkam tu Sisak d siti of freš er :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare