Obavijesti

News

Komentari 20

Dan poslije užasa u rafineriji: Opečeni gasitelj još u bolnici

Dan poslije užasa u rafineriji: Opečeni gasitelj još u bolnici
28

Požar je buknuo u ponedjeljak u Ininoj rafineriji u Sisku. Spasioci su evakuirali ljude koji žive u blizini rafinerije te cijeli vrtić. Gusti dim se dizao do 500 metara u zrak

VIDEO

Vatrogasci su cijelu noć čuvali požarište Inine rafinerije u Sisku. Počeo je i očevid kojim će se utvrditi zašto je u ponedjeljak buknuo požar. Vatrogasci su se, podsjetimo, s vatrom borili satima. Gusti dim se dizao 500 metara, a spasioci su evakuirali ljude koji žive u blizini rafinerije te cijeli vrtić. 

U gašenju požara ozlijeđeno je šest vatrogasaca. Dvojica su prilikom akcije uganula nogu, a trojica su se nagutala dima. Jedan od vatrogasaca zadobio je opekline po rukama. On je još zadržan u sisačkoj bolnici.

Direktor Sisačke rafinerije Damir Butković je u utorak rekao  kako još nisu uspjeli utvrditi kolika je šteta na postrojenjima jer prvo moraju očistiti cjevovode od pjene za gašenje požara.

- Tek tada ćemo moći istražiti što je uzrok nesreće. Jedan vatrogasac još je ostao u bolnici - izvijestio je Butković.

Rafineriju je u ponedjeljak obišla i premijerka Jadranka Kosor i zahvalila se sisačkim vatrogascima te vatrogascima koji su iz ostalih krajeva zemlje došli pomoći. Ministar zaštite okoliša Branko Bačić je pak na pitanje hoće li Ina platiti kaznu zbog požara u rafineriji rekao kako čekaju završetak istrage. Tvrdi i kako građani Sisak imaju u ovom trenutku svjež zrak. 

Ina: Tijekom požara nije bilo zagađenja zraka

Iz Ine su se oglasili u utorak priopćenjem vezanim za požar sisačke Rafinerije:

- Rafinerija nafte Sisak poduzela je u ponedjeljak sve mjere kako bi ugašeno požarište bilo u potpunosti sigurno za okruženje uključujući i 24 satni nadzor. U tijeku je policijski očevid kojim treba utvrditi kako je došlo do požara, a nakon završetka očevida i uspostave sigurnih uvjeta za daljnje aktivnosti pristupit će se utvrđivanju okolnosti požara i materijalna šteta. U tijeku je čišćenje lokacije te preostalih zaostalih ugljikovodika. U nastavku, poduzet će se sve potrebne mjere kako bi se što prije normalizirao rad postrojenja u Rafineriji - ističe se u priopćenju. 

Posebno se naglašava kako tijekom požara nije bilo prekoračenja koncentracije tvari u zraku  koje imaju utjecaja na okoliš. U Sisku su se oglasile i udruge za zaštitu okoliša, Sisačka eko-akcija je ponovno ustvrdila kako inzistira na modernizaciji Rafinerije koja još nije završena, te naglasila kako joj nije cilj zatvoriti rafineriju nego je modernizirati i razvijati bez posljedica na okoliš. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe