To je to što me zanima!

Uveli solidarnu naknadu od 3 lipe, računi se neće povećavati

Vlada je danas na donijela odredbu prema kojoj će kućanstva na cijenu struje plaćati solidarnu naknadu od tri lipe po kW/h. Godišnje to je između 78 i 84 kn
Vidi originalni članak

U Ministarstvu gospodarstva očekuju da se zbog uvođenja solidarne naknade neće povećavati računi za struju građanima odnosno kućanstvima.

Podsjetimo, Vlada je na današnjoj redovitoj sjednici donijela odredbu prema kojoj će kućanstva na cijenu struje plaćati navedenu naknadu od tri lipe po kW/h.

Tim novcem financirat će se energija za 125.000 socijalno najugroženijih građana koji su korisnici zajamčene minimalne naknade i osobne invalidnine. S obzirom da prosječno kućanstvo godišnje potroši između 2600 i 2800 kW/h struje na ime solidarna naknade godišnje će kućanstva izdvajati između 78 i 84 kune, odnosno mjesečno 6,5 do 7 kuna. 

Procjenjuje se da će se uvođenjem te naknade na godišnjoj razini prikupiti između 160 i 170 milijuna kuna. Iz HEP-a su već priopćili da se zbog uvođenja solidarne naknade računi njihovih klijenata neće povećavati, a dok s ostalim opskrbljivačima još traju razgovori. Pa se tako ne zna na koji će se način njima kompenzirati te tri lipe. Ako do 1. kolovoza ne budu stvorene sve pretpostavke za primjenu vladine uredbe Ministarstvo socijalne politike i mladih ima osiguran dio sredstava da se plan s navedenim datumom i primijeni. 

Idi na 24sata

Komentari 113

  • napon 06.09.2015.

    pridružujem se komentarima ali i nadopunio ih slijedećom spoznajom! Prvo, znajte da HR ima proizvodnju el.energ. preko svojih potreba.Energo-građevni lobi stalno pumpa i straši narod kako nemamo dosta el. energ. ni za danas a kamoli za sutra kada se kao očekuje "veliki industrijski razvoj".Kamo sreće da dosegnemo i onaj do 1990.Sada trošimo na nivou 1985. Teška i srednja Industija pogašena. Viškovi se nude u pola cijene a hidro-elektrane voze danonoćno. Zašto nam ne ponude za bagatelnu cijenu(na pr.za 10 lipa/kwh) tzv. jalovu energiju,prizvedena noći i koja kola dalekovodima neoskorištena!! U dispečerskom centru Meline (kod Rijeke) sklopke su 24 sata u godini ukopčane na izvozne pravce prema Italiji.Doduše, već godinama, konzervirano je nekoliko termo-elektrana( na mazut) da ne prave dodatne gubitke ali plaće su im redovite , od direktora pa na niže.Tzv. održavanje hladnog pogona. Hep izvozi el.energ za pola cijene ( oko 50 lipa/kwh) od one koju prodaje nama, (preko 1 kn.) tj.svojim HR građanima ili vlasnicima tog isto Hepa. Tu leži tajna jeftinije struje kod GENIja i drugih za 15-20 % nego kod HEPa. To nije jeftina struja iz Kine,Indije ili Srbije ! On i slični nama preprodaju našu struju,zakupljenu tajnim kvotama na nivou godine sa ministarstvom (energetike +ostali nadređeni). Vidite li prostor za korupciju? Pa više nego očigledan! Zašto Hep,(drž. firma )ne prodaje svima nama po toj cijeni, kao GENIju a ne da jedan promućurni stranac zarađuje na nama tj. na nasoj struji!!? Sada je više je nego upitna proizvodna cijena kwh? Plaćamo ga preskupo!Kradu nas naše izborne "elite" i lijeve i desne. Zašto nam struja nije i po cijeni kao kod Genija 0.75kn/kwh, stvarno je genijalan taj GENI! Narode , budi se!!

  • dahhmal 05.09.2015.

    Mozes misliti Milanoviceva vlada je vlada naknada,nameta i raznih certifikacija pitam se gdje je ono kaj nam je obecavano kada udemo u EU da koliko potrosimo toliko platimo dovoljno je da pogledamo racun od vode ,struje ili plina pa prebrojite koliko naknada ima

  • dahhmal 05.09.2015.

    Mozes misliti Milanoviceva vlada je vlada naknada,nameta i raznih certifikacija pitam se gdje je ono kaj nam je obecavano kada udemo u EU da koliko potrosimo toliko platimo dovoljno je da pogledamo racun od vode ,struje ili plina pa prebrojite koliko naknada ima

Komentiraj...
Vidi sve komentare