To je to što me zanima!

Mišja groznica na Medvednici: U bolnici završilo 30 planinara

Virus se prenosi udisanjem aerosola inficiranog izlučevinama glodavaca. Na njih se u prirodi ne može bitno utjecati, njih uništavaju njihovi predatori, kaže dr. Markotić
Vidi originalni članak

Medvednica je kao žarište virusa prepoznata još 2012. kad je izbila prva epidemija, rekla je Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

U tu je kliniku od početka godine stiglo 20-ak bolesnika. Dijagnoza: Hemoragijska vrućica s bubrežnim sindromom, odnosno tzv. mišja groznica. U drugim je bolnicama dijagnosticirano još 10-ak bolesnika. Prema dostupnim podacima, većina bolesnika se zarazila na Medvednici ili širem okruženju Medvednice. Moguće je da se nekoliko sučajeva zarazilo u okolici Siska i Ivanić Grada. Mišja groznica opasna je virusna infektivna bolest. Javlja se ciklički u obliku epidemija, ali sporadičnih slučajeva svake godine.

- Virus se prenosi udisanjem aerosola inficiranog izlučevinama glodavaca. Na njih se u prirodi ne može bitno utjecati, njih uništavaju njihovi predatori. Mogućnost kontrole glodavaca u prirodi ne postoji - rekla je dr. Alemka Markotić.

Sezona glodavaca traje od proljeća do kraja listopada, pa dr. Markotić savjetuje da u prirodi treba biti oprezan te se držati mjera prevencije.

- Treba izbjegavati aktivnosti u prirodi kojie stvaraju prašinu, redovito prati ruke, sklanjati hranu izvan dosega glodavaca. Ako idete u vikendicu u kojoj dugo niste bili, prvo sve prozračite, a potom poprskajte dezinficijensom te prebrišite. Ni slučajno se ne smije mesti prašina na zaraženim mjestima jer tako možemo udahnuti virus - kaže dr. Markotić.

  1. se može prenijeti izravnim kontaktom sa zaraženim glodavcem, udisanjem zaraženog zraka od izlučevina glodavaca ili jedenjem hrane koja je bila u dodiru s glodavcem.
Idi na 24sata

Komentari 46

  • dedek60 07.04.2017.

    gdje radnička fronta????????????? te miševe ziher posleli iz hdz-a

  • samoneutralac 07.04.2017.

    Nema više Juge da truje miševe i štakore...

  • brko1 07.04.2017.

    Todorića, Plenkovića, Dalićku i ostalu gamad poslati na piknik...

Komentiraj...
Vidi sve komentare