To je to što me zanima!

Plenković i austrijski kancelar obišli su LNG terminal na Krku: 'Ovaj projekt ima perspektivu'

Austrijski kancelar Karl Nehammer stigao je u Hrvatsku gdje se ranije sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem, a s kojim je danas obišao i LNG terminal u Omišalju na Krku
Vidi originalni članak

Austrijski kancelar Karl Nehammer stigao je u Hrvatsku gdje se ranije sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem, a s kojim je danas obišao i LNG terminal u Omišalju na Krku. Tamo su razgovarali o proširenju kapaciteta LNG terminala, odnosno o ambicijama Hrvatske da postane regionalno čvorište nakon energetske krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu.

- Hrvatska je zaista energetski sigurna. U prvom mandatu okončali smo debatu treba li nam ili ne LNG terminal - kazao je Plenković i dodao da u duhu europske solidarnosti želja da korisnici budu susjedne zemlje.

BILATERALNI SASTANAK I Jandroković s Nehammerom pričao o Schengenu, pozdravili suradnju oko energetike

- Nakon depresivnih mjeseci i straha kako će stvari izgledati dalje, ulazimo u konstruktivnu fazu. Pomoću ovakvih terminala, osigurat ćemo opskrbu - kazao je Söder, a Plenković se nadovezao da je ideja da bi tražili EU sufinanciranje projekta. 

- Ideja je da u zajedničkim dogovorima utvrdimo prioritete. Ovi planovi za plinovode koji bi spajali Omišalj preko Slovenije s Austrijom i Bavarskom stari su desetak godina. Ovaj terminal ima 2,9 milijardi kubika. Donijeli smo stratešku odluku da se kapaciteti dignu na 6,1 - otkrio je premijer.

KANCELAR U ZAGREBU Milanović zahvalio Nehammeru na podršci za ulazak u Schengen

Što se količine tiče, kaže Söder, očekuje "što god je potrebno da dođe do diverzifikacije", što je istaknuo i Nehammer.

- Važno nam je partnerstvo s Austrijom i Hrvatskom. Ovaj projekt ima perspektivu - istaknuo je Söder.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • schmeling 25.11.2022.

    Kao prvo mi nemamo LNG Terminal nego smo napravili vez za FSRU ( Floating Storage Regas Unit). Ako se naziv Terminal koristi samo da se pojednostavi komunikacija, to je ok.Ako se hvalimo da imamo Terminal onda je to jadno jer smo pravi terminal mogli odavno imati i vjerujte mi da je Katar imao ozbiljne namjere ali su onda naši političari to stopirali. To je priča za sebe.Drugo, ovo naslikavanje na brodu koji je službeno skoro u cijelosti klasificiran kao hazardous area i kao takav dozvoljava korištenje samo intrinsically safe camera koju brod ima za svoje potrebe. Možete misliti koliko je mobitela bilo na palubi a da ne spominjemo kamermane, fotografe. Inače član posade ako bi se zatekao sa mobile phone na palubi, to mu je otkaz momentalni. Svi iz te svite koji su se tu nacrtali da pokupe dnevnice su trebali biti pregledani kad su stupili na brod, ili određeni dio njih s obzirom na Security level koji je trenutno na snazi Šljem, kao minimum safety opreme da ne spominjem, sjećate se nebrojeno puta naslikavanje sa šljemom na otvorenim prostorima gdje je i laicima bilo jasno da to nema smisla. Znači da zaključimo, nismo svi isti.

  • Majstor_Mrkonja 24.11.2022.

    Austrijanci se kao bunili pa kao odjednom prestali insve OK. To znači da su austrijanci, dobrom strategijom, osigurali beneficije na LNGu. Malo podigli prašinu i zapucali praznom puškom, a naši su pali ko fata u javnoj kući...

  • bečar-bečar 24.11.2022.

    sad će andrija zamotati glavu i glumiti šeika,zbog LNG terminala 🤭

Komentiraj...
Vidi sve komentare