To je to što me zanima!

Vapaj! Mlada obitelj jedva živi, a imaju i teško bolesnu bebicu

Bijeda u Bjelovaru: Jedina primanja paru Lebinac su dječji doplatak i rodiljska naknada. Kći od pet mjeseci bubrežni je bolesnik i mokri kroz kanal na leđima
Vidi originalni članak

U bezizlaznoj smo situaciji i trebamo pomoć da preživimo. Supruga Mirjana i ja imamo četvero maloljetne djece i živimo od dječjeg dodatka i rodiljske naknade jer smo oboje nezaposleni, žali nam se Elvis Lebinac (34).

On i Mirjana (30) žive u podstanarskom stanu u Bjelovaru. Da situacija bude tragičnija, najmanje, 5-mjesečno dijete, bubrežni je bolesnik pa mokri kroz kanal koji joj je otvoren na leđima. Još u majčinoj utrobi djevojčici su otkrivene ciste koje su ostavile traga na bubrezima. Djevojčica je odmah nakon rođenja morala u Klaićevu bolnicu u Zagreb, gdje su joj liječnici uspjeli spasiti život, ali su ostale teške posljedice nakon niza operativnih zahvata na bubrezima.

- Zbog mokrenja mora imati posebne pelene, koje su jako skupe, a uz to mora imati i posebni režim prehrane i trebaju joj lijekovi koji nisu jeftini. Tako da gotovo sav novac koji primamo ode na naše najmlađe dijete, tako da smo supruga i ja više gladni nego siti - pojašnjava nam otac, koji je i sam, kako kaže teško bolestan i stoga se ne može zaposliti, pa radi okolo za nadnicu. Pored toga on je i bez zdravstvenog osiguranja. 

Damir Špehar/PIXSELL

Elektra im je isključila struju, a nemaju ni pitke vode, koju onda nose od susjeda. Imaju dotrajalu peć na koju se griju. Iz bjelovarskog Centra za socijalnu skrb su nam odgovorili, kako je obitelj u njihovom tretmanu, te da su im prošle godine dva puta dali jednokratnu pomoć. 

U dopisu iz centra navode da bi se otac trebao prijaviti na Zavod za zapošljavanje, kako bi mogli ostvariti stalnu pomoć. U međuvremenu iz Grada Bjelovara javili su nam da su obitelji dali drva za ogrjev te su supružnicima kazali da prikupe dokumente da bi ušli u program stambenog zbrinjavanja.

Svi su u jednoj prostoriji

Sve teža materijalna situacija u društvu onemogućuje Elvisu da radi i za nadnicu. U podstanarskom stanu svi su u jednoj sobici.

Idi na 24sata

Komentari 524

  • ElvisLebinac 20.01.2016.

    Na biro se nemoguće prijaviti jer imam firmu u blokadi u koju sam puno utrošio i propalo mi sve te ostali dugovi. Moram je zatvoriti da bi se prijavio a to je nemoguče. Petnaest godina sam bio na birou koji mi nikada posao nije našao. A zdravstvo nemoguće imati dok nepodmirim dug za doprinose. I KUD SAD iz ove kože. Svaku kunu dajemo za djecu. I SAD treba pljuvati po meni? Jel??

  • ElvisLebinac 20.01.2016.

    Ovako. Za vas što pljujete po meni i govorite laži. Mi nismo ovako dugo teško živjeli. Kako sam bez posla ostao i naglo obolio sve je krenulo nizbrdo i to se odigralo veoma brzo te smo sada u teškoj situaciji. Neznam kako možete tako VI pojedinci pljuvati po meni i mojoj obitelji??? Ako tko ima kakvih pitanja može mi se obratiti na Facebook profil. Hvala

  • teninamama 19.01.2016.

    Ljudi moji, nas troje trenutno živimo od muževe plaće koja je nešto malo veća od propisanog minimalca. Živimo u roditeljskoj kući i nemamo kredita. Znam kako je spajati kraj sa krajem,a imamo i predivnu malenu djevojčicu. Ne mogu shvatiti sebične ljude koji rađaju djecu i onda traže pomoć na sve strane ili ih u krajnjem slučaju smjeste po ustanovama( domovima). Zar je tako teško otići po recept za kontracepciju ? Izgleda da je kod nas jednostavnije rađati djecu i tražiti pomoć, čitaj živjeti na dječijoj grbači.

Komentiraj...
Vidi sve komentare