To je to što me zanima!

Vatikan će se prvi puta javno izjasniti o zlostavljanju djece

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Iako Crkva do sada nije komentirala zlostavljanja djece od strane svećenika, Papa smatra da im to narušava kredibilitet te da je iznimno važno da se suoče s problemom
Vidi originalni članak

Vatikanski dužnosnici odgovarat će pred UN-om o seksualnom zlostavljanju tisuća djece koje se događalo u Katoličkoj crkvi, piše BBC

Do sada se nisu izjašnjavali o toj temi već su tvrdili da je o tim slučajevima nadležno pravosuđe zemlje u kojoj su se tragedije dogodile. Međutim, papa Franjo smatra kako je za kredibilitet Crkve iznimno važno da se suoče s problemom.

Crkvu su već iskritizirali jer se neadekvatno nosila s tim optužbama. Papa Franjo najavio je prošli tjedan da će osnovati Vatikansku komisiju za borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece koja će ujedno ponuditi pomoć žrtvama. Papa je već i promijenio Zakon u kojem je proširio definiciju zlostavljanja djece.

Sveta Stolica jedna je od potpisnica UN-ove Konvencije o pravima djece. Iako su je ratificirali 1990. godine, prvi izvještaj podnesen je 2012. godine. Sveta Stolica sada će se prvi puta javno braniti. 

Pitanja će uključivati jesu li svećenici, časne sestre i fratri, koji su osuđeni zbog seksualnih zločina smjeli i dalje biti u kontaktu s djecom.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • SWEET CHILD 16.01.2014.

    Prema onima koji su u stanju iskoristiti najslabije nebih imao ni trunka milosti...

  • Sonador 16.01.2014.

    Sveta Stolica je UN-ovu Konvenciju o pravima djeteta potpisala s ogradom, odnosno njihov se potpis odnosi samo na prava prije rođenja i čuvanje vjerskih prava (ma što to značilo) a uopće je suvišno pitanje zašto se ne odnosi na prava nakon rođenja. Vatikan do sada nije podnio niti jedan izvještaj o tom pitanju. Bilo bi moralno i etično da konačno prestanu štititi pedofile iz svojih redova no realno... Dok god im državne vlasti podilaze sumnjam da će se to doista i dogoditi.

  • zmijolovac 16.01.2014.

    Svatko, ama baš svatko tko maltretira, tuče, a naročito sexualno zlorabi djecu treba odgovarati i najstrožije biti kažnjen. Tu nema pardona, da li to bio roditelj, učitelj, političar, svećenik, BILO TKO!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare