News

Komentari 12

Vatikan će se prvi puta javno izjasniti o zlostavljanju djece

Vatikan će se prvi puta javno izjasniti o zlostavljanju djece

Iako Crkva do sada nije komentirala zlostavljanja djece od strane svećenika, Papa smatra da im to narušava kredibilitet te da je iznimno važno da se suoče s problemom

Vatikanski dužnosnici odgovarat će pred UN-om o seksualnom zlostavljanju tisuća djece koje se događalo u Katoličkoj crkvi, piše BBC

Do sada se nisu izjašnjavali o toj temi već su tvrdili da je o tim slučajevima nadležno pravosuđe zemlje u kojoj su se tragedije dogodile. Međutim, papa Franjo smatra kako je za kredibilitet Crkve iznimno važno da se suoče s problemom.

Crkvu su već iskritizirali jer se neadekvatno nosila s tim optužbama. Papa Franjo najavio je prošli tjedan da će osnovati Vatikansku komisiju za borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece koja će ujedno ponuditi pomoć žrtvama. Papa je već i promijenio Zakon u kojem je proširio definiciju zlostavljanja djece.

Sveta Stolica jedna je od potpisnica UN-ove Konvencije o pravima djece. Iako su je ratificirali 1990. godine, prvi izvještaj podnesen je 2012. godine. Sveta Stolica sada će se prvi puta javno braniti. 

Pitanja će uključivati jesu li svećenici, časne sestre i fratri, koji su osuđeni zbog seksualnih zločina smjeli i dalje biti u kontaktu s djecom.

Najčitaniji članci