To je to što me zanima!

Vatrogasac Frane Lučić izašao iz splitske bolnice

Jedini preživjeli vatrogasac, Frane Lučić (23), oko 18 sati izašao je iz bolnice. Frane se osjeća dobro, a blagdane će provesti u krugu obitelji
Vidi originalni članak

Preživjeli vatrogasac Frane Lučić u splitskoj bolnici je proveo ukupno 115 dana. Samo nakoliko sati prije izlaska bio je dobrog raspoloženja, vedar i nasmijan s golemom voljom za život.
- Dobro se osjećam i spreman sam ići kući. Mi vatrogasci bili smo društvo i nikada neću zaboraviti stare prijatelje koji su preminuli - kazao je Frane.
Frane ima planove za život, a najveća želja mu je završiti školovanja na splitskom FESB-u i naći posao. Želi se oženiti i imati djecu, no kaže da za sve ima vremena.
- Najveća mi je želja vratiti se u prvobitan život, kakav je bio prije četiri, pet mjeseci. Puno ih je poginulo, svih dvanaest, pa su mislili da ću i ja, ali čudom sam preživio - kazao je Frane, kojemu je jako teško pričati i prisjećati se požara na Kornatu. Njegove šake potpuno su opečene, ali on se ne predaje.
- Borit ću se da mi šake što prije zarastu. Računam da ću dobiti protezu, umjetne prste, koji će biti kao moji. I dalje imam volje učiti, ali dogodila se nesreća pa se sve usporilo - kazao je i dodao kako će se tek tada moći potpuno osamostaliti. U rodnom Tisnu trebao je biti organiziran veliki doček za heroja Franu, no ipak su ga odgodili. Prijatelji će mu pripremiti feštu kad se još malo oporavi. Frane se "zasitio" lešo hrane u bolnici te je za povratak zaželio pačenu janjetinu i ribu na gradele. Nakon Nove godine otići će na rehabilitaciju u Makarske toplice.
Frane Lučić jedini je preživio kornatsku tragediju, u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Na Kornatu je poginulo najviše vatrogasaca iz DVD-a Tisno. Ivica Crvelin (52) i sin Ante (24), Tomislav Crvelin (24), Josip Lučić (19) i Marko Stančić (17). Frane je u bolnicu primljen s teškim opeklinama i operirali su ga osam puta. Liječnici su mu odstranili opečeno tkivo i zamijenili ga njegovom zdravom kožom te dijelom uzgojenom kožom u laboratoriju u Bratislavi.

KRONOLOGIJA FRANINE TRAGEDIJE
30. kolovoza - nakon požara Frane je imao 55 % opečene kože
31. kolovoza - dao je iskaz policiji, a u tajnosti su ga posjetili najbliži prijatelji
6. rujna - Frani otkazuju pluća i srce te ga liječnici priključuju na respirator
16. rujna - umire i Ante Juričev Mikulin pa Frane Lučić ostaje jedini preživjeli vatrogasac
10. listopada - Frane je prvi put stao na noge i napravio deset koraka
do 24. listopada - imao je čak osam operacija
20. prosinca - Frane je dao iskaz Županijskom sucu Branku Iviću.

VATROGASCIMA JE BILO NAJVAŽNIJE UGASITI POŽAR
Frane je svjestan kakvu je tragediju izazvao naočigled malen požar, no teško mu se prisjećati toga dana. Kaže da ne može govoriti o tome da li je požar trebalo gasiti ili ne jer nisu znali jesu li ugrožene kuće. Najvažnije im je bilo ugasiti čelo tog požara, da se on ne širi.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • entoni 27.12.2007.

    NAJBOLJA OSOBA 2007. ZAŠTO NE DOBIJE KAKVU NAGRADU OD DRŽAVE ?

  • marina jelsa 26.12.2007.

    pozrav F R A N I svaka ti čast na snazi i volji koju imaš,neka te dragi Bog čuva.,želimo ti sve najbolje povodom blagdana i dalje u životu tebi i tvojoj obitelji !drži se i dalje...ti si ponos cijele Hrvatske!svi smo uz tebe!pozdrav sa HVARA.

  • Bijela13 24.12.2007.

    ..sretno ti u zivotu bilo..

Komentiraj...
Vidi sve komentare