To je to što me zanima!

Testiranja: Oko 10% Hrvata ne želi dati krv za test na koronu

Do sada je kontaktirano 350 osoba, većina (preko 90 %) je pristala na sudjelovanje u istraživanju i anketirani su, a testirano je 180 uzoraka, odgovaraju iz Stožera nakon što je u HZJZ počelo testiranje
Vidi originalni članak

Deset posto građana ne pristaje da se njihova krv tesira na Covid-19, a velika većina na to ipak da svoju suglasnost, doznajemo u Nacionalnom stožeru civilne zaštite. 

U Hrvatski zavod za javno zdravstvo počeli su stizati prvi uzorci krvi za testiranje stečenog imuniteta nacije na korona virus. Riječ je o uzorcima koji stižu iz bolnica iz svih regija, iz domova zdravlja i drugih javnozdravstvenih ustanova.

Ako je netko dao krv za nalaz hormona, željeza ili iz nekog drugog razloga, dio uzorka može biti prikupljen i za potrebe testiranja stečenog imuniteta nacije. Testirat će se 1100 uzoraka, čiji "vlasnici" moraju dati privolu za to.

POSAO I DJECA Najveći teret karantene zbog korona virusa je na ženama

- Do sada je kontaktirano 350 osoba, većina (preko 90 %) je pristala na sudjelovanje u istraživanju i anketirani su, a testirano je 180 uzoraka. Rezultate ćemo objaviti kad svi uzorci anketiranih ispitanika budu testirani i statistički obrađeni. Brzina provedbe istraživanja je ograničena vremenom potrebnim da se prikupe uzorci i anketira dovoljan broj ispitanika, odgovaraju iz Stožera nakon što je u HZJZ počelo testiranje. 

ČEKAJU NAS PUSTE PLAŽE? Zbog korona krize čak polovica Nijemaca ne planira na odmor

Testiraju se IgG antitijela, koja pokazuju je li osoba bila u kontaktu s virusom, no ne zna se i kad, odnosno je li, moguće, i akutno bolesna i zarazna. Tko ima simptome, bit će upućen na testiranje preko brisa. 

Vlasnici uzoraka krvi bit će obavješteni o nalazu na antitijela, ako su na to pristali. 

Idi na 24sata

Komentari 43

  • fallout2 21.05.2020.

    ljudima je još jedino krvo ostala, boje se da im i to ne ukradu ili udare neki porez

  • truckjimy 21.05.2020.

    Samo treba dijeliti nesto uz to i Hrvati ce odmah pristati.

  • 21.05.2020.

    A ne, ne, mene nebute testirali. Ni pod razno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare