Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
0 komentara

Najveći teret karantene zbog korona virusa je na ženama

Majke s djecom tjedno odrade 65 neplaćenih radnih sati, gotovo trećinu više nego očevi, pokazala je analiza konzultantske kuće iz Bostona koja je razgovarala s roditeljima u pet zemalja

Foto: Dreamstime
0 komentara

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Prije i poslije korone: Bio je u bolnici 6 tjedana, izgubio 23 kg

Zaposlene majke u Europi i SAD-u nose najveći teret vođenja kućanstva i brige o djeci u vrijeme karantene i mnoge od njih se s time teško nose, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak.

Majke s djecom tjedno odrade 65 neplaćenih radnih sati, gotovo trećinu više nego očevi, pokazala je analiza konzultantske kuće iz Bostona koja je razgovarala s roditeljima u pet zemalja.

KAMPANJA UHO-A Borba djece s online nasiljem: 'Htio je gole slike i prijetio mi'

- Žene već predugo nose najveći teret vođenja kućanstva, a ova kriza ih je dovela do točke kada to postaje neodrživo. Potreban nam je kulturni zaokret u našim domovima i u našim tvrtkama... Iskoristimo ovaj trenutak da bi stvorili bolje uvjete rada i života za sve - rekla je Rachel Thomas iz američke udruge za ženska prava LeanIn.Org.

Stručnjaci kažu da je teret pandemije pao na teret žena na više načina, od porasta obiteljskog nasilja do pada prihoda jer su neke napustile posao kako bi mogle obavljati nove dužnosti u vrijeme koronakrize.

Nakon što je karantena zatvorila škole i prisilila građane da ostanu doma, aktivisti za ljudska prava pozvali su muškarce da preuzmu svoj dio odgovornosti.

Fotolia RAZLIČITA OČEKIVANJA Sve tajne uspješnog flerta: Što zanima muškarce, a što žene?

No žene, koje već u prosjeku više rade doma nego muškarci, sada nose najveći dio novog 'korona tereta", pokazalo je istraživanje više od 3000 zaposlenih roditelja u SAD-u, Velikoj Britaniji, Italiji, Njemačkoj i Francuskoj.

Broj neplaćenih radnih sati odrađenih kod kuće ženama se gotovo udvostručio i iznosi 65 sati tjedno prema 50 sati koje obave muškarci.

Oko dvije trećine ispitanih žena reklo je da su zabrinute za svoje mentalno zdravlje u odnosu na 50 posto muškaraca, pokazalo je istraživanje.

527843031 SAVJETI ZA ROŠTILJ IZ SNOVA Savršena piletina s roštilja baš uvijek: Polako okrećite meso...

Nije nikakvo iznenađenje da žene, povrh svojih poslova, obavljaju više kućanskih dužnosti i više brinu o djeci, kaže Jacqui Hunt iz ženske udruge Equality Now.

Ipak, ohrabruje da muškarci u zapadnoj Africi u doba pandemije sve više skrbe o djeci, što ukazuje na promjene društvenih normi, ističe humanitarna organizacija CARE na temelju manjeg istraživanja.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Anti-age u 20-ima: Vlaga, UV zaštita i pravilno čišćenje lica

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message