To je to što me zanima!

Veću stopu PDV-a od Hrvatske u Uniji ima samo još Mađarska

Ako u Hrvatskoj međustopa s deset, prema najavama iz Banskih dvora, poraste na 13 posto, veću međustopu od nas će imati samo Mađarska, Finska i Irska
Vidi originalni članak

Hrvatska je po visini PDV-a u samom vrhu Europe, a veću stopu od nas u EU-u ima samo Mađarska. Naime, PDV u Mađarskoj je 27 posto. PDV od 25 posto, kao i Hrvatska imaju Švedska i Danska. Ako u Hrvatskoj međustopa s deset, prema najavama iz Banskih dvora, poraste na 13 posto, veću međustopu od nas će imati samo Mađarska, Finska i Irska, pokazuje to osvrt Instituta za javne financije.

 Ako međustopa bude 13 posto Hrvatska će biti rame uz rame s Grčkom i Portugalom. 

- Tri postotna boda naizgled ne predstavljaju veliku promjenu, no implikacije su mnogo veće: stope PDV-a će biti među najvišim u EU, a nova porezna promjena donosi dodatni nemir u gospodarstvo i šalje poruku o nestabilnom poreznom okruženju - rekla je Marina Kesner-Škreb iz Instituta za javne financije.  

Inače, međustopu PDV-a primjenjuje 18 članica EU-a, a preostalih 10 je ne koristi, već se odlučilo samo na dvije stope toga poreza - opću i sniženu, ili, kao Danska, ima samo jednu stopu PDV-a.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • smismi 18.10.2013.

    Najbolji alati za internet poslovanje. Obuka za online marketing Pokrenite svoj posao besplatno http://netposao-jasmin.com/

  • jelas 111 17.10.2013.

    zašto bi mađari bili na prvim mjestu ? udri Liniću po nama, sada imaš izgovor da možemo biti prvi u nečemu.

  • gazimar 15.10.2013.

    Dva po dva, doći ćemo mi i na sam vrh ljestvice.

Komentiraj...
Vidi sve komentare