To je to što me zanima!

Velika borba protiv melanoma: Mladi neće smjeti u solarije, ove skupine će pozivati na preglede

Nacionalni program provodit će se ciljano, pregledima visokorizične populacije koja uključuje dobnu skupinu od 50 do 75 godina te osobe svih dobi s više od 100 madeža, svijetlih očiju i kože sklone nastanku sunčanih opeklina.
Vidi originalni članak

Ministarstvo zdravstva uputilo je u javnu raspravu nacrt novog Nacionalnog programa prevencije i ranog otkrivanja melanoma 2023.-2026.

Među stavkama koje taj prognam sadrži je i zabrana solarija za mlađe od 18 godina, piše Novi list. Time ćemo se pridružiti velikoj većini zemalja EU-a koje su maloljetnicima, zbog visokog rizika za nastanak raka kože, odavno zabranile pristup solariju.

NAKON ŠEST GODINA Vlada usvojila Nacionalni program za mlade: 'Pridonijet će podizanju kvalitete života'

Cilj je otkriti melanom u što ranijoj vazi dok su šanse za izlječenje bitno veće. Hrvatska je u smrtnosti od melanoma pri europskom vrhu.

Godišnje se otkrije više od 900 slučajeva melanoma, a njih 40 posto tek kad je bolest uznapredovala i razvile su se metastaze.

Ciljane skupine

Nacionalni prognam provodit će se ciljano, pregledima visokorizične populacije koja uključuje dobnu skupinu od 50 do 75 godina te osobe svih dobi s više od 100 madeža, svijetlih očiju i kože sklone nastanku sunčanih opeklina.

'NEPOTREBNO GUBIMO ŽIVOTE' Ministarstvo upozorava: Štitite se od jakog sunca, četvrti smo u EU po smrtnosti od melanoma

U rizične skupine spadaju i oni koji su ranije imali melanom ili drugi zloćudni tumor kože, imunosuprimirani bolesnici i radnici na otvorenom, koji su izloženi dugogodišnjem UV zračenju. U probir će se uključiti i djeca.

Rizik je posebno naglašen u populaciji mlađoj od 35 godina, jer u toj dobi šanse od dobivanja melanoma u slučaju odlaska u solarij rastu za 75 posto.
 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare