Obavijesti

News

Komentari 0

Vlada usvojila Nacionalni program za mlade: 'Pridonijet će podizanju kvalitete života'

Vlada usvojila Nacionalni program za mlade: 'Pridonijet će podizanju kvalitete života'

Uz Nacionalni program koji je trebao biti donesen još lani, Vlada je izmijenila i Zakon o savjetima mladih kojima se uvodi naknada za članove i omogućava lokalnim jedinicama osnivanje centara za mlade

VIDEO

Izmjenama Zakona o savjetima mladih želi se unaprijediti savjetovanje s mladima u donošenju odluka na lokalnoj i područnoj razini. Kao novina se predlaže osnivanje Savjeta mladih RH kao koordinativnog tijela Savjeta mladih. Isto tako, radi olakšavanja rada Savjeta mladih, ali i načina života mladih ljudi, omogućava se održavanje sjednica elektroničkim putem, a lokalnim jedinicama se omogućava osnivanje centara za mlade. A predlaže se i mogućnost uvođenje naknade za rad članova Savjeta mladih do 27 eura, navela je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić pojašnjavajući na sjednici Vlade izmjene Zakona o savjetima mladih. 

Djelovanjem savjeta, naglasila je, želi se postići bolja komunikacija mladih, donošenja odluka i veći angažman mladih u lokalnoj sredini. Vlada je konačno, nakon šest godina, donijela i Nacionalni program za mlade za razdoblje 2023. do 2025.  Posljednji Nacionalni program prestao je važiti 2017., a Državni ured za demografiju i mlade novi je trebao donijeti još lani.

- To je strateški dokument, koji sadrži šest prioritetnih područja s 28 mjera, a za čiju provedbu je zaduženo pet tijela državne uprave - kazala je Josić istaknuvši kako su prioritetna područja rad s mladima, participacija mladih u društvu, obrazovanje, mladi i EU, mladi u ruralnim područjima te zdravlje i kriza uzrokovana pandemijom korona virusa. 

Ukupna sredstva potrebna za provedbu programa iznose 7,9 milijuna eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nacionalni program za mlade pridonijet će stvaranju poticajnog okruženja za razvoj potencijala i otpornosti mladih radi podizanja kvalitete njihovog života i društvenog uključivanja - uvjerava Josić pa naglašava kako Nacionalni program ima i aneks u kojem su navedene i ranije provedene mjere za mlade u iznosu 2,4 milijarde eura. 

Veliko istraživanje: Tinejdžeri više štede, najviše žele vlastiti auto i brine ih stalni posao
Veliko istraživanje: Tinejdžeri više štede, najviše žele vlastiti auto i brine ih stalni posao

- Podsjetit ću na neke od njih - ulagano je u tržište rada, odnosno mjere zapošljavanja, porezno rasterećenje. čime je obuhvaćeno oko 150.000 mladih, pridonijelo se rješavanju stambenog pitanja za oko 30.000 mladih obitelji, uložilo se u studentski standard, stipendije, prehrana je ostala na istom iznosu... Cijeli je tu niz mjera o kojima bi mogli još dugo razgovarati - navela je. 

Program su već ranije, dok je bio u javnom savjetovanju, kritizirali iz Foruma mladih SDP-a ocijenivši da je na razini seminarskog rada. Proučila ga je i potpredsjednica SDP-a i Sabora, Sabina Glasovac

- Program je potpuno neinventivan, zastario i apsolutno ne nudi nikakvu perspektivu mladima. Međutim, to ne čudi ako uzmemo u obzir da su u radnoj skupini bili imenovani samo predstavnici udruga i mladi koji su bliski HDZ u pa je onda i sam rezultat logičan. Recimo, Mreža mladih Hrvatske, koja objedinjuje sve udruge mladih na razini Hrvatske, uopće nije imala pristup niti ih se išta pitalo, niti uključilo u izradu ovakvog nacionalnog programa - istaknula je.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a