To je to što me zanima!

Veliki korak za Francusku: Gej par izrekao je sudbonosno 'da'

Iako je najmanje 150.000 ljudi prosvjedovalo protiv zakona o istospolnim brakovima, nisu uspjeli spriječiti sklapanje braka homoseksualnog para. Uskoro će posvojiti
Vidi originalni članak

Pod visokim policijskim nadzorom, Vincent Autin (40) i Bruno Boileau (30) izrekli su sudbonosno da i stupili u prvi francuski gej brak u srijedu popodne. Iako su pokušavali, prosvjednici nisu uspjeli pokvariti vjenčanje u Montpellieru. Par je izjavio kako su ponosni jer su postali simbol zemlje, piše Daily Mail

- Ovo je veliki dan za Francusku - rekao je Boileau. Nakon što su stupili u brak, poljubili su se i izmamili suze brojim okupljenima. Par planira uskoro posvojiti dijete.

Samo nekoliko dana ranije, Francuska je legalizirala istospolne brakove. Mjeseci protivljenja kulminirali su prosvjedom u nedjelju u Parizu. Policija je morala intervenirati bacanjem suzavca. Službeno je bilo 150.000 prosvjednika, a organizatori su tvrdili da ih je čak bilo milijun.

'Posvećujemo naš dan svima koji su se borili protiv mržnje'

Prije vjenčanja Boileau je rekao kako neće dozvoliti da prosvjedi pokvare njihov dan.

- To je naše vjenčanje, što god se dogodilo. Moramo poštivati policijsku proceduru, ali želimo prošetati trgom do gradske vijećnice. Želimo posvetiti naš dan svima onima koji su se borili protiv mržnje proteklih mjeseci - rekao je. 

Vjenčala ih je gradonačelnica Montpelliera Helene Mandroux. Rekla je kako se radi o 'jednakim pravima za svakoga'. 

- Danas muškarci i žene neće više biti diskriminirani zbog svoje seksualne orijentacije - rekla je.

Hollande ispunio predizborno obećanje

Francuska je postala 14. zemlja svijeta i deveta europska zemlja koja daje ista prava istospolnim zajednicama kao i heteroseksualnim. Zakon je inače bio predizborno obećanje Françoisa Hollandea. Ipak, krenuo je u realizaciju tek nakon što mu je počela padati popularnost. 

Idi na 24sata

Komentari 920

  • rainbow11 05.06.2013.

    ma kako prekrasno,stvarno jedan veliki korak za Franusku:) divno nadam se da ce i Hrvatska sto prije napraviti ovakav divan korak..a ne da skupljaju jebene potpise da nam svima uskrate prava.Sramota za Hrvatsku. Deckima zelim sve najbolje,isto tako i njihovoj djecici:)

  • mm2111 02.06.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • liliana 02.06.2013.

    Otužno i jadno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare