To je to što me zanima!

Veliki test kremastih kolača iz trgovina: 'Nisu opasni, ali...'

Sa stručnjakom iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo kolače smo kupovali 25. listopada u zagrebačkim prodavaonicama Plodina, Konzuma, Kauflanda, Lidla i Spara
Vidi originalni članak

Nećete se otrovati ako pojedete ovaj kolač, no u tako velikom broju bakterija može se zavući i salmonela, a nije dobro ako se ona namnoži. To su stručnjaci Odjela za mikrobiološke analize Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” rekli o kremšniti u kojoj je bakterija bilo daleko više nego što preporučuje Vodič za mikrobiološke kriterije za hranu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Među pet kremastih kolača kupljenih u prodavaonicama najvećih hrvatskih trgovačkih lanaca, kremšnita iz Konzuma jedina je “pala”, a još u dva nalaz nije bio bajan. Kremasta torta sa šumskim voćem i jagodama kupljena u Plodinama imala je previše plijesni, a u kremšniti iz Kauflanda broj aerobnih mezofilnih bakterija bio je na granici dopuštenog.

Sa stručnjakom iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo kolače smo kupovali 25. listopada u zagrebačkim prodavaonicama Plodina, Konzuma, Kauflanda, Lidla i Spara.

U svakoj prodavaonici odabrali smo jednu vrstu kremastih kolača. Odmah nakon kupnje stavili smo ih u prijenosni hladnjak. Kad smo izašli iz trgovine, u vozilu smo kolače položili u specijalizirani hladnjak u kojem se od  ržavala temperatura od četiri stupnja i u tako kontroliranim uvjetima prevezli smo ih do laboratorija zavoda. Tako i inače stručnjaci s tog zavoda uzorkuju hranu tijekom redovitih inspekcija.

Ispitivali bakterije i plijesni 

U laboratoriju su ispitali ima li u kolačima plijesni, od kojih neke mogu oslabiti imunološki sustav i izazvati oštećenja bubrega i jetre, te četiri vrste bakterija. Prva je bila salmonela, koja u većim količinama izaziva mučninu, povraćanje, proljev, a u ekstremnim slučajevima i smrt. Ispitivali smo i koliko je aerobnih mezofilnih bakterija koje se javljaju kad je hrana u dodiru sa zrakom na temperaturama između 20 i 45 stupnjeva i izazivaju njezino kvarenje.

Na meti su bile i bakterije Listeria monocytogenes, koja može izazvati proljev, upalu očnih jabučica, probleme sa središnjim živčanim sustavom i infekcije u trudnoći, te Staphylococcus aureusa, koja može izazvati manje infekcije na koži, apscese, ali i teške bolesti poput sepse ili upale pluća.

U tri analizirana kolača bilo je previše plijesni, aerobnih mezofilnih bakterija ili enterobakterija koje upućuju na nedovoljnu higijenu pri pripremi ili čuvanju.

U preostala dva nije bilo patogenih i opasnih bakterija koje mogu izazvati trovanje.

Odmah se zna koji je svjež 

- Čini mi se da su posljednja dva kolača bila svježija, na samom početku roka trajanja i da zato u njima nije bilo mikroorganizama koji bi mogli ugroziti zdravlje potrošača - prokomentirala je analizu dr. Ivančica Kovaček, voditeljica Odjela za mikrobiološke analize hrane i predmeta opće uporabe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. I bila je u pravu. Tim uzorcima iz Lidla i Spara, koji su posljednji analizirani, rok je trajao još tri dana.

Ne spuštaju cijenu 

Trećem kolaču, iz Plodina, rok je trajao još dva dana, no svejedno je imao previše plijesni, a preostala dva uzorka kupljena su posljednjeg dana prije isteka roka trajanja. U Kauflandu su tim kremšnitama spustili cijenu za 60 posto, pa su dvije stajale 5,20 kuna, gotovo dvije kune manje nego što su kupci u Konzumu trebali platiti za jednu (6,99 kuna). U toj je kremšniti bio povećan i broj enterobakterija.

- To je velika skupina bakterija koje postoje svuda oko nas i same po sebi nisu opasne.

Ali u te bakterije spadaju i opasne salmonela, esherichija, shigella. Ako se salmonela namnoži, može doći do trovanja - upozorila je dr. Ivančica Kovaček, koja nam je u okvirićima opisala “zdravstveno stanje” svih pet analiziranih kolača.

Lidl - Kremšnite: 15,99/340 grama 

Nikakve patogene i opasne bakterije koje uzrokuju trovanje nisu otkrivene u kremšnitama pod robnom markom “Okusi zavičaja”. Za Lidl ih proizvodi Ekos pekarnica iz Varaždina.

Spar - Voćna kocka: 7,99 kuna/150 grama

Nije bilo nedopuštenih parametara kod voćne kocke od marelice. Rok trajanja istjecao je tri dana nakon što smo je kupili. Na deklaraciji je pisalo da je proizvodi Spar Hrvatska.

Plodine - Torta: 7,99 kuna/125 grama

Plijesni ima više, ali nisu jako prekoračile granicu i vjerojatno potječu iz šumskog voća. No u tom kolaču nije bilo patogenih organizama. Proizvođač je varaždinska Ekos pekarnica.

Kaufland - Kremšnite: 5,20 kuna/280 grama

Kremšnitu radi tvrtka Sunce iz Petrinje. Bila je zdravstveno ispravna, ali izolirana je bakterija Pseudomonas spp, koje ima u vodi i aerosolu i pokazuje da nešto ne štima s pranjem u proizvodnji.

Konzum - Kremšnita: 6,99 kuna/140 grama

U kremšniti je bilo 1,000.000 aerobnih mezofilnih bakterija, a dopušteno je do 10.000. Otkriveno je i nešto više plijesni, ali i enterobakterija. Proizvođač je Kustura iz Krapinskih Toplica.

Konzum: Ispričavamo se, vjerojatno se dogodio nenamjeran propust

- Svi procesi u Konzumovim prodavaonicama provode se u skladu s definiranim preventivnim aktivnostima samokontrole kroz HACCP sustav i u skladu s važećim propisima, kažu iz Konzuma. Tako HACCP zapisi iz prodavaonice Super Konzum iz koje su preuzeti uzorci kolača za testiranje pokazuju da nije došlo do prekidanja hladnog lanca. U toj prodavaonici 15. listopada 2018. proveden je redoviti interni nadzor, a rezultati su bili sukladni propisanim parametrima. Vjerojatno se dogodio nenamjeran propust zbog kojeg se ispričavamo kupcima. Sve ćemo dodatno provjeriti -  kažu u Konzumu.

Idi na 24sata

Komentari 115

  • 03.11.2018.

    Od kremšniti najviše volim palačinke

  • Kamičko 03.11.2018.

    Hahaha, ovi iz Konzuma se ispričavaju. A ne smeta ih što u nekim dućanima žene koje režu nareske i prodaju kruh ujedno i naplaćuju robu. Šatro svaki put nakon diranja love operu ruke. Čisto usput, kaj radi inspekcija?

  • Jozo iz Sinja 03.11.2018.

    U konzuma jednom mislio kupit krempitu pa mi teta rekla da se jos nisu do kraja odledile.Propustio sam degustaciju...

Komentiraj...
Vidi sve komentare